Politična vsebina pesmi

Letošnji izbor Evrovizije se vse bolj zaostruje – po Izraelu na ulice tudi Srbija

A. M.
6. 3. 2024, 13.40
Posodobljeno: 6. 3. 2024, 14.01
Deli članek:

Na nedavnem izboru za srbskega predstavnika na Evroviziji je zmagala izvajalka Teya Dora, ki je za razliko od drugouvrščene Breskvice slavila kljub občutno nižjim številom glasov občinstva. K njeni zmagi je pripomogla velika podpora komisije, vendar vse kaže, da so glasovalci za poraženo ljubljenko občinstva pripravljeni stopiti celo na ulice Beograda. Drugouvrščeno naj bi odnesla politična vsebina pesmi.

Posnetek zaslona / RTS
Breskvica po mnenju Srbov oškodovana zmage na Beoviziji.

Strokovna žirija Beovizije je za predstavnico Srbije na Evroviziji izbrala Teodoro Pavlovsko, znano pod imenom Teya Dora, s pesmijo 'Ramonda'. Vendar so navijači, ki so svoje glasove občutno obsežneje namenili Anđeli Ignjatović, z umetniškim imenom Breskvica, ter njeni pesmi 'Gnezdo orlovo', napovedali protestni shod. Zbrali se bodo 9. marca pred stavbo srbskega RTS, kjer želijo opozoriti na to, da mora Beovizija predstavljati glas srbskih poslušalcev in ne interesov žirije.

Konflikt med oboževalci obeh izvajalk se je zaostril na družbenih omrežjih, kjer se medsebojno obtožujeta predvsem na podlagi dveh argumentov – proti zmagovalki zaradi neupoštevanja večinske želje poslušalcev, drugouvrščeni pa očitajo kršitev vsebinskih pogojev skladbe, saj naj bi ta namigovala na idejo o vrnitvi Kosova Srbiji. Kot že vemo iz izraelskega primera, Evrovizija prepoveduje pesmi s politično vsebino. Medtem ko bi lahko bila Breskvica navkljub originalni vsebini pesmi oškodovana zmage zaradi političnih pritiskov, pa Teyi Dori nasprotno očitajo tudi neizvirnost in veliko podobnost s konceptom lanskoletne evrovizijske zmagovalke.

Tako Teya Dora kot Breskvica se na dogajanje še nista odzvali, prav tako se še ni odzvala srbska RTS, poroča srbski portal Teen385.