(Ne)primerno

Slovenske poslanke in ministrice: Seksiste motijo njihove noge in krila

P.K.
16. 6. 2023, 12.38
Posodobljeno: 16. 6. 2023, 14.09
Deli članek:

Vplivne položaje v slovenski politiki še nikoli do zdaj ni zasedalo toliko žensk. Prvič imamo predsednico države, predsednico vlade, več ministric in 35 poslank, kar je najvišji delež žensk med poslanci doslej.

M24
Urška Klakočar Zupančič

Ne samo njihove besede in dejanja, marveč tudi njihov videz je nenehno na tnalu, nemalokrat so celo tarča seksističnih in diskriminatornih izjav.

Tanja Fajon je denimo zaradi svoje oprave na enem od svojih televizijskih nastopov na družbenih omrežjih doživela pogrom. Na sebi je imela krilo, ki je segalo do kolen, kar pa je očitno sprovociralo seksiste, ki so se spravili na njene noge. "Ne preseneča me, da se ženske ne podajo dovolj samozavestno in pogumno na take pozicije, ki zahtevajo, da smo bistveno bolj izpostavljene. In vse opazke o nogah, o oblačilih, o tem, kako se nosimo, kakšne imamo frizure, so absolutno neprimerne, ker je prav, da ljudje slišijo, kaj imamo za povedati in kaj znamo," je po tem dogodku Fajon izrazila svoje misli.

Na podoben način jih je skupila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki del javnosti vznemirja s svojimi tatuji, oblačili in rdečimi čevlji z visoko peto. Te je izbrala za svoj prvi uradni nastop v državnem zboru. Ko so jo vprašali, zakaj se je odločila za tako "drzno" obutev, je dejala, da je oseba, ki se ne uklanja togim pravilom in bo tako tudi ostalo. Povedala je še, da je v življenju prestala mnogo hujšega, kot seksistične zapise o obutvi, kar vse je lahko v navdih ostalim ženskam, da s ponosom pokažejo kar so in za tem tudi stojijo.