Evrovizija 2023

Velika zmaga šla v roke Švedski

N.S.
14. 5. 2023, 01.39
Posodobljeno: 14. 5. 2023, 02.19
Deli članek:

Po napetem glasovanju je s skupnim seštevkom točk prepričljivo zmagala nekdanja evrovizijska zmagovalka Loreen s skladbo Tattoo.

Corinne Cumming/EBU
Velika zmagovalka Evrovizije 2023 je švedska predstavnica Loreen, ki je zmagala že leta 2012.

Po vseh nastopih in dolgem glasovanju je na 67. Izboru za Pesem Evrovizije v Liverpoolu napočil čas za veselje, solze sreče in zmagoslavje. Glasbeni strokovnjaki in gledalci iz 37 letošnjih sodelujočih držav so v napetem velikem finalu skupaj odločili, da je najboljša evrovizijska pesem 2023 Tatoo, ki jo je odpela švedska predstavnica Loreen, ki je zmago osvojila že leta 2012 s pesmijo Euforia. Zmagovalna pesem je prejela skupnih 583 točk. Na drugem mestu je končala Finska s 526 točkami, tretje mesto pa si je s 362 točkami pripel Izrael. Po glasovih strokovnih komisij vseh držav je največ točk prejela Švedska, po glasovih ljudstva pa je prepričljivo zmagala Finska, a na koncu je pomemben skupni seštevek, ki je postregel z novo zmagovalko, ki je stara znanka Evrovizije, saj je Loreen s pesmijo Euforia zmagala že leta 2012.

Sarah Louise Bennett/EBU
Loreen je na Evroviziji osvojila že svojo drugo zmago za Švedsko, in sicer s pesmijo 'Tattoo'.

Profimedia
Loreen, ki je Švedsko že ponesla do zmage na Evroviziji.


Slovenski predstavniki Joker Out so v finalu pristali na 21. mestu in so zelo zadovoljni s svojim nastopom. "Mi smo s tem, ko smo prišli v finale, izpolnili svoja pričakovanja. V finalu smo zelo uživali, dali vse od sebe, nase smo ponosni in zelo zadovoljni. Bi se pa vsem radi zahvalili za neverjetno podporo," so povedali Joker Out.

Sarah Louise Bennett/EBU
Naši predstavnici Joker Out so pristali na 21. mestu.


Statistične zanimivosti

Pesem Evrovizije se ponaša z zavidljivo, dolgo in bogato zgodovino. Od leta 1956 je odpadla samo enkrat – nesrečnega covidnega leta 2020, letošnja edicija v Liverpoolu pa je prinesla tudi novo skupno številko vseh evrovizijskih skladb doslej - 1680. Čeprav zadnja leta večina udeležencev poje v angleščini, smo doslej z evrovizijskega odra slišali kar 49 različnih jezikov, med njimi tudi arabščino, haitsko kreolščino, tahitijščino, svahili, udmurtščino in krimsko tatarščino ter latinščino, tri pesmi pa so odpete bile v izmišljenem jeziku. Letos je tekmovalo 37 držav, a rekode po številu sodelujočih držav še vedno držijo evrozijski izbori 2008, 2011 in 2018, ko je sodelovalo kar po 43 držav.

Sarah Louise Bennett/EBU
Finski predstavnik, ki je zmagoval po številu glasov ljudstva, je na koncu zasedel 2. mesto.

Chloe Hashemi/EBU
Voditelji velikega finala Pesmi Evrovizije 2023.


Slovenija na Evroviziji

RTV Slovenija sodeluje na Pesmi Evrovizije od leta 1993 dalje,  ko nas je s  pesmijo Tih deževen dan zastopal 1X band. Leta 1994 in 2000 pa se festivala nismo udeležili zaradi slabih rezultatov. V vsej evrovizijski zgodovini Slovenija še ni osvojila težko pričakovane zmage, najbolj smo se zmagi približali dvakrat, leta 1995 s pesmijo Prisluhni mi (Darja Švajger) in leta 2001 s pesmijo Energy (Nuša Derenda). Po evrovizijskem letu 2004, ko je bil najprej le en polfinalni večer, smo se v finale uvrstili šestkrat, in sicer leta 2007 (Alenka Gotar – Cvet z juga), 2011 (Maja Keuc – No One), 2014 (Tinkara Kovač – Round and Round), 2015 (Maraaya – Here For You), 2018 (Lea Sirk – Hvale, ne!) ter leta 2019 (Zala & Gašper – Sebi). Kar dvanajstkrat pa sem nam v finale ni uspelo uvrstiti. Letos so slovenske barve s ponosom nosili Joker Out, ki so nam s pesmijo Carpe Diem pripeli finale.

Sarah Louise Bennett/EBU
Joker Out na vaji na evrovizijskem odru v Liverpoolu.