Zlata piščal

Zapoznelo rojstnodnevno darilo za Šifrerja

M. T. V.
12. 5. 2023, 15.41
Posodobljeno: 15. 11. 2023, 12.49
Deli članek:

Včeraj so bile podeljene slovenske glasbene nagrade zlata piščal, najprestižnejšo za življenjsko delo je dobil naš legendarni pevec Andrej Šifrer.

Tadej Majhenič/Zlata piščal
Andrej Šifrer

Deset dni po 71. rojstnem dnevu je pevec Andrej Šifrer dobil prestižno 'zapoznelo' darilo: nagrado zlata piščal za življenjsko delo. Zlata piščal je edina slovenska strokovna glasbena nagrada za dosežke v slovenski popularni glasbi. »Poklic ni tisto, za kar se izšolaš, temveč je poklic tisto, za kar si poklican. In mene še vedno kličejo,« je ob prejemu Šifrer napovedal, da se še ne misli upokojiti.

Strokovna glasbena akademija je ob utemeljitvi nagrade zapisala: »Andrej Šifrer, glasbenik, pevec, kantavtor in skladatelj zabavne glasbe, rojen v Stražišču pri Kranju, je svojo glasbeno pot začel leta 1976 s skladbo Zoboblues, dve leti kasneje pa je postregel s prvim albumom z večnimi pesmimi, kot sta Moje miške in Stoj, Marija. V večnost se je zapisal z dvojnim albumom Ideje izpod odeje, ki je izšel leta 1981. Ko zvonovi zapojo, Lepa dekleta, Romanje, Uspavanka za Evo, Martinov lulček – so le nekatere izmed skladb, ki si jih popevamo še danes. Do leta 2009 je izdal štirinajst albumov, Šum na srcu, Za prijatelje, Država, Kako mi zadišiš in mnoge druge so se vtisnile v naše glasbeno izročilo. Pesmi so večno aktualne in brezčasne, kar ga spremlja skozi celotni opus, predvsem pa večni žar mladosti, ki veje iz njih na pronicljiv, humoren in ljudski način. Punk glasbo je spravil v slovenski avtorski eter, s prepesnitvami in priredbami tujih avtorjev in uspešnic pa nam je predstavil avtorje in izvajalce (Jesse Winchester, Glenn Frey, Jackson Brown, Morrison-Williams) v že ponarodelih Gorska roža, Ostani z nami, Hiti počasi ... Šifrerjev prispevek in pomen za slovensko glasbo je vsekakor izjemen.«

Slavila še MRFY in Masayah

Zlatih piščali se je razveselili še novomeška indie rock pop skupina MRFY, ki je odnesla kar tri priznanja, in sicer za izvajalca leta, album leta Use in skladbo leta Angeli. Primorska vzhajajoča hip-hop izvajalka Masayah (njeno pravo ime je Mia Puhar Rodin), ki je pravkar izdala svoj prvenec Zavedno, pa je postala novinka leta, premagala je kolega Žigana Krajnčana ter skupine Regen, Kokosy in Hoffman.