Vznemirjenje raste

FOTO: Preverili smo, v kakšni formi so Joker Out pred odločilnim evrovizijskim nastopom

M. T. V.
11. 5. 2023, 10.37
Posodobljeno: 11. 5. 2023, 11.24
Deli članek:

Danes je dan D za naše Joker Out: zvečer bodo nastopili na drugem evrovizijskem polfinalu in vsi bomo držali pesti, da se jim uspe uvrstiti v sobotni finale. Potem ko so fantje v torek odpovedali vse nastope, ker so malo pregoreli, nas je zanimalo, v kakšni formi so danes.

Chloe Hashemi/EBU
Joker Out že nestrpno čakajo na večerni nastop.

Poklicali smo njihovega predstavnika za medije Gregorja Zalokarja, ki je z njimi v Liverpoolu. Zatrdil nam je, da se Bojan, Jure, Kris, Jan in Nace počutijo dobro in da že komaj čakajo na večerni nastop. Dan počitka jim je očitno res prišel prav, saj so bili včeraj cel dan v dvorani, kjer so oddelali dve vaji. »Vse štima in je šlo dobro, tako da je vzdušje fino, vznemirjenje pred nastopom pa raste. Glede na to, da vse stoji tako, kot mora, in so pripravljeni, bi si v bistvu želeli, da bi bil že včerajšnji nastop polfinalni, saj zdaj praktično delajo samo še eno in isto, vmes pa čakajo, da jih pokličejo v dvorano in se skušajo kako zamotiti,« naj je povedal Zalokar in dodal, da si čas krajšajo z družabnimi igrami, ping pongom in namiznim nogometom, družijo se z drugimi izvajalci, si privoščijo kakšno masažo lasišča pri uradnih frizerjih …

Fantje so sicer svoj nastop že do potankosti izpilili, tako da zdaj potrebujejo samo še čim boljšo koncentracijo, da bodo zvečer dali vse od sebe, pa je tako ali tako jasno. Evrovizijski oder jim menda zelo ustreza, tako da držimo pesti, da bodo Carpe Diem odpeli in predstavili tako, kot so si zamislili.

Sarah Louise Bennett/EBU
Joker Out na vaji na evrovizijskem odru v Liverpoolu.

Na stavnicah nam dobro kaže

Uradne evrovizijske stavnice napovedujejo, da imajo Joker Out lepe možnosti za uvrstitev v finale – med današnjimi nastopajočimi državami je Slovenija na petem mestu (pripisujejo ji 87% možnosti, da pride v finale). Trenutno smo za končno zmago na stavnicah nekje na sredini lestvice – kar je odlično, če vemo, da smo začeli praktično na dnu, torej naša prepoznavnost raste. Joker Out in njihova ekipa so za to naredili res veliko. V Liverpool je 14-članska ekipa prišla že 1. maja. »Čeprav smo imeli vsi občutek, da je teh 14 dni v Liverpoolu res veliko, je mimogrede minilo, ogromno je bilo dela in bilo je naporno,« nam je povedal Zalokar.

Gregor Zalokar
Loreen se je posladkala pri Janu.

Kaj vse so počeli za promocijo? »Šli smo na Magic Mistery Tour po poteh Beatlov, fantje imajo radi ta bend, sploh Kris je zelo užival. BBC jim je pripravil lepo presenečenje in naredil intervju z njimi in Elvisom Costellom na video povezavi iz New Yorka – ravno so izdali pesem z njim (New Wave), se pa še niso nikoli pogovarjali – tokrat so se pol ure in res jih je hvalil in je navdušen nad njimi. Imeli so odličen špil v Cam & Furnace, ogromno intervjujev in gostovanj, v tej kampanji vsaj tristo, med njimi jih je intervjuval ITV, in to v klubu Cavern, od koder so Beatli osvojili svet.«

Gregor Zalokar
Klepet presenečenja z Elvisom Costellom.

Spletni hit: Bojan in Finec Käärijä

Bilo je seveda tudi nekaj priložnosti za druženje z drugimi ekipami, večino so spoznali že prej na promocijskih zabavah in predpripravah. Naši fantje se sicer malo več družijo z Irci, Avstrijkama, Čehinjami, San Marinom, Belgijcem, Islandko, Litvanko, posebna zgodba pa je prijateljstvo med Bojanom Cvjetićaninom in finskim predstavnikom Käärijem, družbena omrežja so polna njunega druženja (t. i. bromance), očitno sta oba ravno prav 'odštekana' in evrovizijski feni so nad njima čisto navdušeni. 

Mimogrede: fantje so Finca obiskali celo v savni:

Gregor Zalokar
Naši fantje so Finca obiskali v savni.

Mesto diha z Evrovizijo

Vzdušje v Liverpoolu je sicer super, potrjujejo vsi, mesto diha z Evrovizijo. »Zelo prijetno vzdušje vlada, res so sprejeli Eurosong za svoj projekt, ni trgovine in lokala, kjer ne bi bilo vsaj nekaj dekorja, povezanega z ESC. Prvi teden je bilo še zatišje, zdaj pa je že zelo praznično z ljudmi s celega sveta. Je pa Velika Britanija res poštena glede tega, saj ves čas poudarjajo, da gostijo ESC v imenu Ukrajine, čuti se to partnerstvo in vključujejo ogromno ukrajinske kulture in sporočil v vse aktivnosti, izjave in podobe. Je pa vzdušje kljub vojni tam tukaj zelo pozitivno, veselo, festivalsko,« nam je opisal Zalokar in na koncu še omenil, da se sicer izrazito čuti, da na letošnjem Evrosongu favorizirajo Švedsko (zastopa jo stara znanka Loreen s pesmijo Tattoo). Verjetno zato, ker bo prihodnje leto 50. obletnica ustanovitve legendarne ABBE in bi očitno to z Eurosongom na Švedskem odlično sovpadlo.