Finale Evrovizije

Bo Joker Out uspela najboljša slovenska uvrstitev doslej?

N.S.
13. 5. 2023, 19.34
Posodobljeno: 13. 5. 2023, 20.03
Deli članek:

Nocoj je na vrsti sklepno dejanje 67. izbora za Pesem Evrovizije, naši Joker Out so dobro pripravljeni! Za vas smo zbrali sočne zanimivosti velikega finala.

Sarah Louise Bennett/EBU
Joker Out na vaji na evrovizijskem odru v Liverpoolu.

"Mi bomo celo noč plesali..." pravijo fantje iz skupine Joker Out, ki bodo nocoj na velikem finalu 67. Izbora za Pesem Evrovizije nastopili pod zaporedno številko 24. Slovenski predstavniki so sporočilo, da so pred nastopom v finalu bolj sproščeni kot pred tistim v polfinalu, zasedba pa je že dokazala, da lahko delujejo tudi pod pritiskom, ki ga prej niso bili vajeni. "Vse je naštudirano – vsaka sekunda, vsak kader, vsak izmed fantov ve, v katero kamero mora pogledati v določenem trenutku," je za RTV Slovenija povedal Jure Maček, bobnar skupine Joker Out, in dodal, da še vedno ostaja veliko prostora, da se lahko "obrneš drugače, če si želiš", pevec Bojan Cvjetićanin pa je pojasnil: "Pomembno je, da vsak član ve, kje na odru je v vsakem trenutku pesmi, v katero kamero gleda, je pa res, da gibi niso koreografirani. Mi smo s tem, ko smo prišli v finale, izpolnili svoja pričakovanja, zdaj pa samo še upamo na dober rezultat v finalu."

Sarah Louise Bennett/EBU
Bojan Cvjetićanin


V velikem evrovizijskem finalu se bo nocoj ob 21. uri pomerilo 26 skladb: 10 najboljših in prvega predizbora, 10 najboljših iz drugega predizbora, predstavniki 'velikih pet', ki v evrovizijsko blagajno prispevajo največji finančni delež - Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija ter lanska zmagovalka Ukrajina. Voditelji velikega finala, ki poteka pod sloganom United By Music (Združeni z glasbo) so Britanki Alesha Dixon, Hannah Waddingham, ukrajinska pevka Julia Sanina in legendarni BBC-jevec Graham Norton.

Profimedia
Loreen ki je Švedsko že ponesla do zmage na Evroviziji.


Na stavnicah vodi Švedska

Čeprav imajo vsi možnost za zmago, se zdi, da je vsa pozornost usmerjena v Švedsko. Na evrovizijskih stavnicah namreč prepričljivo vodi nekdanja zmagovalka Evrovizije Loreen s skladbo Tattoo, ki ji napovedujejo kar 53 odstotkov možnosti, da znova osvoji evrovizijski pokal. Na drugem mestu je z 22 odstotkov možnosti za zmago Finska, ki jo s pesmijo Cha Cha Cha zastopa Käärijä. Tretja na stavnicah pa je lanskoletna zmagovalka Ukrajina in njihov dvojec TVORCHI s pesmijo Heart Of Steel. Sloveniji napovedujejo 19. mesto, Srbiji 23. mesto in Hrvaški 12. mesto. Pustimo se presenetiti!

Sarah Louise Bennett/EBU
Odrski nastop naših predstavnikov Joker Out

Glasovanje v finalu

Za zmagovalca 67. Izbora za Pesem Evrovizije bodo glasovale vse sodelujoče države (37) ter ostali svet (1). Na eni strani bodo tu strokovne komisije, ki bodo prispevale 49,33 odstotkov glasov in ki bodo najprej sporočile svoje glasove. Na drugi strani bo glasovalo tudi ljudstvo, ki bo dodalo 50,67 odstotkov, namreč en set točk bodo podelili tudi gledalci iz nesodelujočih držav, kar so poimenovali 'Rest Of The World' (Ostali svet). Slednji bodo glasove oddali preko spleta, glasovanje pa bo omejeno na IP naslov. Strokovne komisije bodo skupaj podelile 2146 točk, gledalci pa 2204 točk.

Chloe Hashemi/EBU
Joker Out že nestrpno čakajo na večerni nastop.