Beneški festival

FOTO: To je nova realnost vseh rdečih preprog

N.S.
5. 9. 2020, 07.55
Deli članek:

Mednarodni filmski festival v Benetkah se bo odvijal vse do 12. septembra, priljubljena Mostra pa ima zaradi pandemije koronavirusa prilagojen program, manjši nabor filmov kot po navadi bo postregel s šestdesetimi dolgometražnimi in petnajstimi kratkometražnimi stvaritvami.

Profimedia
Maske so po novem obvezen modni dodatek na rdečih preprogah.

Svetovna filmska industrija je z nestrpnostjo pričakovala začetek 77. beneškega filmskega festivala, ki ga bodo obiskale številne svetovne zvezde.

Mostro so ob odprtju obiskali Cate Blanchett, Tilda Swinton, Matt Dillon, Ludivine Sagnier in drugi znani obrazi. Igralce čaka tudi rdeča preproga, protokol katere se bo tekom festivala srečeval s številnimi omejitvami ter spoštovanjem družbene distance. Ključne osebe letošnjega filmskega festivala se bodo na odru v Benetkah pojavile v podporo ostalim festivalom. »Predvsem zato, da bi izrazili podporo filmski industriji in filmskim ustvarjalcem, umetnikom in ostalim, ki najbolj trpijo,« je povedal umetniški vodja priljubljenega festivala Alberto Barbera, ki si je s svojo ekipo zamislil rdečo preprogo, ki bi zdržala vse usmeritve glede covida-19.

Profimedia
Igralka in vodja festivala sta se »rokovala« času primerno.

Na preprogi, ki gosti številne zvezde, so postavili prepreko, ki spominja na zid in poteka vzdolž promenade. Ta ščit ponuja fotografom več prostora in preprečuje tveganje. Tako bo to tudi rdeča preproga brez obstranskega dogajanja ter aplavzov in vzklikov oboževalcev, saj ti fizično ne bodo navzoči. Organizatorji se bodo poslužili tudi številih testiranj na prisotnost virusa. Na vhodu v festivalske prostore bodo merili telesno temperaturo, sedišča v dvoranah ter na tiskovnih konferencah pa bodo razporejena na ustrezni razdalji.

Profimedia
Direktor festivala Alberto Barbera in Cate Blanchett, predsednica žirije