LETO DNI ZA POSKUS UBOJA

Boštjan je hotel ubiti fanta svoje nečakinje, a je najhujše preprečila mama

B.B./Dolenjski list
5. 9. 2020, 07.41
Posodobljeno: 5. 9. 2020, 09.56
Deli članek:

Spor med Brajdičem in 18-letnim Hudorovcem je privedel do nasilja, če ne bi posredovala fantova mama, pa bi se napad lahko končal tragično.

DL
Seki je v priporu že od konca maja, po sojenju na novomeškem okrožnem sodišču prejšnji teden pa so ga premestili v zapor.

Zgolj tri mesece po prihodu iz zapora je na prostosti zdržal 32-letni Boštjan Brajdič - Seki iz Brezja, ki so ga zaradi streljanja na sokrajana, 18-letnega Enisa Hudorovca, policisti pridržali 29. maja. Od takrat je v priporu, ki ga je pred dnevi že zamenjal za zapor, saj je na novomeškem okrožnem sodišču prejšnji teden priznal krivdo za kaznivo dejanje poskus uboja, za kar je bil po predhodnem dogovoru s tožilstvom obsojen na leto dni zapora.

Nasprotovanje zvezi in grožnje

Romi v največjem novomeškem romskem naselju vedo povedati, da se Brajdiča, ki je stari znanec policije, številni bojijo, tudi zato, ker za pasom rad nosi pištolo, za katero sicer nima dovoljenja. 

Razlog za majski napad naj bi bili nerazčiščeni družinski odnosi oziroma razprtije. Dekle Enisa Hudorovca je namreč Brajdičeva nečakinja, zvezi pa odločno nasprotujeta dekletova mati in njen mož, Sekijev brat. Kot je pokazala preiskava, je Seki Enisu v preteklosti že večkrat grozil, tistega petka zvečer, 29. maja, pa bi se vse skupaj lahko končalo tragično, če v dejanje ne bi zbrano in pogumno posegla Enisova mama Ljubica Hudorovac.

Povod za napad naj bi bil prepir med Enisom in mamo prej omenjene nečakinje, ki se je zgodil malo prej. Okoli 19.20 je razjarjeni Seki pritekel do stopnic nad hišo Ljubice Hudorovac, ki je bila takrat zunaj. Spraševal je po njenem sinu Enisu. Ko ga je zagledal manj kot deset metrov nižje pri hiši, mu je zagrozil, da ga bo ustrelil. Nato je v roko res vzel pištolo in nameril.

Takrat je pred Sekija skočila Ljubica in ga v trenutku, ko je sprožil, udarila, tako da sta oba izstreljena naboja končala v tleh. En naboj naj bi Ljubici letel tako blizu glave, da ji je počil bobnič, je pozneje povedala Hudorovčeva, mati šestih otrok, ki so bili vsi priča dogodku. Ljubici se je po streljanju iz ušesa ulila kri, padla je na kolena, Seki, ki je mislil, da jo je ustrelil, pa je pobegnil proti svoji prikolici. Policisti so ga prijeli uro po dogodku.

Priznanje in delno odslužena kazen

Brajdič se je v preiskavi sprva zagovarjal, da ni streljal, a pri tem ni mogel dolgo vztrajati, saj so forenziki na njegovih rokah in majici odkrili delce, ki nastanejo pri streljanju, zato se je raje pogodil s tožilstvom za priznanje in razmeroma nizko kazen, ki jo je delno že odslužil, saj je, kot rečeno, v priporu že od konca maja.

Enis Hudorovac je zoper napadalca vložil tudi premoženjsko-pravni zahtevek za pretrpljeni strah, zahteva 2000 evrov. Sodnica Mojca Hode je stranke glede tega napotila na zasebno pravdo.