Savina Atai

Savinina izpoved o zlorabi: "Mamin partner je bil v moji sobi skoraj vsako noč"

Eva Jandl
4. 9. 2020, 06.57
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 10.28
Deli članek:

Slovenka, ki se je preselila na Novo Zelandijo, je spregovorila o najtežjih trenutkih otroštva, razkrila pa je tudi, da ima zdaj dovolj dokazov za tožbo proti tistemu, ki ji je vzel otroštvo.

Osebni arhiv
Savina se zdaj piše Maxwell in živi na Novi Zelandiji.

Zaslovela je kot mednarodna mojstrica obrazne joge, a za nasmejanim obrazom Savine Atai se skriva žalostna preteklost. O tem je sicer že namigovala v preteklosti, vendar se je zadnja leta, ko se je posvetila tudi pisanju knjig o negovanju notranje in zunanje lepote (mimogrede, pred kratkim je podpisala pogodbo za svetovni izid štirih knjig), osredotočala na lepše plati življenja. Pred kratkim se je poročila na Novi Zelandiji z Garrettom Maxwellom in prevzela njegov priimek.

Osebni arhiv
Z drugim možem, Američanom Garrettom.

Zdaj pa je v daljšem zapisu razkrila tudi šokantne podrobnosti iz svojega otroštva v odgovor na članek in avtorju z njim očitala norčevanje iz tako težke in resne teme, kot je spolna zloraba. »Jaz sem bila kot deklica zlorabljena na vseh ravneh, od krščevanja v različnih verah do ekstremnih diet, potem je umrl moj bratec … Vsak dan, ko sem šla v šolo, sem morala iti mimo časopisov, ki so pisali o smrti podhranjenega veganskega dojenčka. Moja mami je bila blizu temu, da izgubi še nas, preostale tri žive otroke. In ko si otrok, ti je tvoja mami sveta. Tudi meni je bila. Vse bi naredila, da bi jo zaščitila. Njen partner mi je grozil, da če bom komurkoli povedala, da skoraj vsako noč prihaja v mojo sobo, bo moja mami izgubila vse. Že tako ji je umrl otrok. Prvič, ko sem videla moški spolni organ, je bilo, ko je njen partner na silo potisnil svoj penis v moja usta. Imela sem devet let. Ko sem bila stara 16 let, sem zbrala moč in posnela na kasetofon njegov nočni prihod v mojo sobo.« Dodala je, da posnetek zdaj kot dokaz hrani uradna ustanova in da ima dovolj dokazov za uspešno tožbo.

Osebni arhiv
Devetletna Savina na enem izmed krstov, za njo stoji tisti, ki jo je zlorabljal.

REDNO JE BILA TUDI TEPENA

»Vem, koliko let trdega dela je bilo potrebnega, da zdaj lahko o tem govorim. In moj glas je glas vseh, ki še nimajo moči, da se soočijo. S … svojim sramom,« je sporočila Savina, ki je pred kratkim razkrila še, da je njena največja vzornica bila in je še – otroška junakinja Pika Nogavička. Še več, tudi Savina je v otroštvu stopila v njene »prevelike« čevlje, ko jo je upodobila v reklami za piščančje krokete, reklamo pa je takrat režiral Karpo Godina. Zaradi tega jo je njena mati večkrat natepla. Najprej, ko je prišla domov s pobarvanimi lasmi, nato pa še, ko je videla, da je nastopila v reklami za meso – doma pa so bili strogi makrobiotiki, vegani.

Osebni arhiv
V reklami za piščančje krokete je nastopila kot Pika Nogavička.