Zloraba javne priljubljenosti

Mikrobiolog Pretnar voditelju Potrču: "Medtem, ko eni bildajo mišice, drugi delamo znanost"

Mi.K.
4. 9. 2020, 06.55
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 08.57
Deli članek:

Priznani mikrobiolog Gorazd Pretnar se je obregnil ob zapise televizijskega voditelja Marka Potrča, ki opozarja na preveliko paniko v povezavi s širjenjem koronavirusa. Pretnar televizijcu, ki zadnja leta zelo skrbi za svoj videz, svetuje, naj raje uživa v dvigovanju uteži, stroko in znanost pa naj prepusti primerno strokovno in podiplomsko usposobljenim, ki temu že desetletja posvečajo tudi svoj prosti čas.

STA
»Mišičnjak, ki naklati v nekaj minutah toliko nestrokovnosti in neumnosti, postane glasnik znanstvene resnice,« je voditelja zbodel mikrobiolog Gorazd Pretnar.

Znani slovenski televizijski voditelj Marko Potrč je v zadnjih dveh mesecih na družbenih omrežjih objavil nekaj zapisov, v katerih opozarja na po njegovem mnenju pretirano paniko in strašenje prebivalstva o nevarnosti novega koronavirusa. »Če ste povprečno zdrav človek, vas ta virus ne ogroža nič bolj kot podobni virusi, ki jih poznamo že od nekdaj,« je na podlagi mnenja tujih mednarodnih strokovnjakov in po pogovorih z neimenovanimi slovenskimi strokovnjaki ugotovil Potrč.

Televizijski voditelj, ki ima na družbenem omrežju Facebook prek 24.000 sledilcev, na twitterju pa slabih 9000, pod posamezen zapis prejme več kot 2000 komentarjev, tako pozitivnih kot tudi negativnih. V odziv na negativne komentarje je tokrat pripravil videoposnetek s svojim govorom, v katerem zagotavlja, da se ne bo ustavil in ne bo odnehal. Ob tem je podaril, da je med previdnostjo in paničnim strahom velika razlika. »Vedno do zdrave mere, skladno z dejansko stopnjo ogroženosti. In pri trenutni sliki se resnično zdi, da zdrave mere ni,« meni Potrč, ki v zadnjih letih veliko časa posveča svojemu videzu in oblikovanju telesa v fitnesu.

V videoposnetku Potrč ponovno predstavlja različne številke glede okuženosti in smrti ter ocenjuje, da drugega vala okužb sploh ne bo. Še naprej pa vztraja, da so ob takšnem številu okužb z novim koronavirusom tako strogi ukrepi, kot veljajo zdaj, nepotrebni.

Osebni arhiv
Voditelj Marko Potrč po pogovorih z neimenovanimi zdravniki zaključuje, da je panika zaradi covida-19 pretirana.

»Zloraba javne priljubljenosti«

Na zadnji Potrčev prispevek se je precej ostro odzval priznani slovenski mikrobiolog Gorazd Pretnar, ki je zaposlen v koprski enoti Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

»Medtem ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki naklati v nekaj minutah toliko nestrokovnosti in neumnosti, postane glasnik znanstvene resnice, sklicujoč se na neimenovane zdravnike,« je uvodoma poudaril Pretnar in se dotaknil neimenovanih zdravnikov, s katerimi je komuniciral Potrč. Povprečen zdravnik po Pretnarjevi oceni nima dovolj znanja za objektivno ocenjevanje novega koronavirusa, ne na molekularni ravni in prav tako ne na epidemiološki ravni.
V javnostmi in pred kamero bi morali strokovnjaki po Pretnarjevem mnenju spregovoriti o tem, da novi koronavirus okuži možgane, zdravniki pa še ne vedo, kakšne bodo dolgotrajne posledice. »Ali se je virus prikril v možganskih celicah … Koliko mikro in makro kapi je virus povzročil s tvorbo krvnih strdkov pri ozdravelih, tudi ne vemo,« je opozoril Pretnar. Zagotovo pa je, da se vitalnost in kapaciteta pljuč po okužbi zmanjšata. »Tako mladim kot starim ne glede na težo obolenja. Niso samo starejši ranljiva skupina, sem spadajo vse starostne skupine, pa se ustavim zgolj pri povišanem tlaku, ki zajema vse starostne skupine,« je pojasnil strokovnjak.

Dotaknil se je tudi Potrčeve primerjave med gripo in koronavirusom in poudaril, da je v Sloveniji v zimski sezoni 2019/20 razsajala tudi epidemija gripe. »Ker vodja epidemiologov ni ukrepala, imamo namesto povprečnih 60 smrti letno 160. Zato se na nedelo in nestrokovnost nekdanje vodje epidemiologov ne bi naslanjal. A seveda gospod Potrč tega ne vidi, zakaj ne, ker mu manjka znanja,« je poudaril Pretnar in dodal, da so številke, »o katerih razpravlja gospod Potrč in ki jih nekako omalovažuje kot nizke, posledica dobrih ukrepov strokovne skupine«.

Ker drugega učinkovitega orožja proti virusu, kot so izogibanje množic, držanje razdalje, nošenje mask, razkuževanje, trenutno človeštvo nima na voljo, je podcenjevanje virusa, tako meni Pretnar, zares egoistično vedenje. Pretnar nosi zaščitno masko, ker ne ve, ali je morda celo eden izmed superprenašalcev, ki lahko brez simptomov virus širijo v populaciji. Zaveda se sicer, da maska uporabnika zaščiti zgolj 28-odstotno. »A jaz ščitim druge z 95 odstotki. To so znanstvena dejstva, napisana na podlagi laboratorijskih poskusov in meritev,« je poudaril Pretnar.

Nataša Juhnov
Izogibanje množic, držanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje je trenutno edino »orožje« proti virusu.

Otroci po njegovih besedah resda zbolevajo redkeje kot odrasli, a ko zbolijo, njihove celice tvorijo mnogokrat večje število virusov. Večje ko je število virusov, večja je možnost raznosa okužbe, temu pa so namenjeni tudi ukrepi, namenjeni šolam. Po Pretnarjevih podatkih približno tri odstotke obolelih konča na intenzivni negi, enak delež je pri otrocih. »Uporaba javne priljubljenosti za širjenje neresnic je zloraba vseh, ki vas imajo radi in vas občudujejo. Uživajte v dvigovanju uteži, ostanite zdrav, stroko in znanost pa prepustite primerno strokovno in podiplomsko usposobljenim, ki temu posvečajo tudi svoj prosti čas in to desetletja,« je svoj zapis zaključil priznani mikrobiolog.

Na posmehljive zapise ne odgovarja

Pretnarjev odgovor najverjetneje ne bo doživel odziva Marka Potrča, ki pravi, da na žaljive ali posmehljive zapise ne bo odgovarjal. Ko je predstavil konkretne številke in »mnenja zdravnikov, ki se ne strinjajo s predstavljanjem apokalipse«, je bil po njegovem deležen zasmehovanja, žaljivk in primitivnih poniževanj, celo od izobraženih posameznikov. »Ljudje, ki imajo prave argumente in so na nivoju, nimajo potrebe po žaljenju,« je prepričan Potrč.