Temne plati prepoznavnosti

Težave Sebastiana Cavazze: žrtev nadlegovalke in kraja identitete

Teja Pelko
9. 9. 2018, 19.16
Posodobljeno: 9. 9. 2018, 19.24
Deli članek:

Slava s sabo prinaša tudi številne tegobe. Sebastian Cavazza odkrito o temni plati prepoznavnosti.

Mare Vavpotič
Cavazza je trenutno v Beogradu, kjer končuje kriminalno serijo, potem pa ga v matičnem gledališču čaka vloga ugrabitelja.

To je na lastni koži večkrat občutil tudi naš najbolj zaželen igralec v tujini.

Sebastian vsem žrtvam spletnega nasilja svetuje, da ga prijavijo pristojnim ustanovam.

Med drugim so mu ukradli identiteto. »Nekdo je na facebooku odprl profil z mojim imenom in mojimi fotografijami (verjetno jih je pobral s spleta) ter se predstavljal zame. Potem sem to prijavil na facebook in so profil ukinili, zdaj pa ne vem, kaj se dogaja, saj družbenih omrežij ne uporabljam že 10 let. Ne vem, zakaj bi moral svoje življenje deliti z vsemi – jaz ga delim s tistimi, s katerimi ga hočem. Tudi ko sem ga imel, nisem nikdar kaj pretirano objavljal. Objavljal sem fotografije, a ne sebe, ampak narave, ter pisal svoja mnenja in komentarje, vendar sem zelo hitro prišel do spoznanja, da ima vsak svoje mnenje in da je potem to mnenje na mnenje na mnenje. V trenutku, ko sem na facebooku na dan preživel več kot eno uro, sem ga potopil,« nam je razkril Cavazza.

ZASTRAŠUJOČE ŠTEVILKE Raziskava, ki jo je v okviru projekta Odklikni izvedla Fakulteta za družbene vede v Ljubljani, kaže, da je med osnovnošolsko populacijo v preteklem šolskem letu vsaj eno obliko nadlegovanja doživelo 56 odstotkov učenk in 50 odstotkov učencev (od 7. do 9. razreda). Med srednješolsko populacijo je vsaj eno obliko nadlegovanja v preteklem šolskem letu doživelo 65 odstotkov dijakinj in 55 odstotkov dijakov.

Ob tem pa opozoril na nevarnosti, ki prežijo na internetu. »Nikoli zares ne moreš vedeti, ali je oseba res tisto, za kar se predstavlja. Veliko je kraj identitet. Res se nam ni treba z vsakim neznancem spuščati v kakšne bolj poglobljene pogovore, ohranjati moramo lastno integriteto, ni nam treba z vsemi deliti vsega,« je poudaril Sebastian, ki se je skupaj z drugimi igralci filma Gajin svet kot ambasador pridružil ozaveščevalni kampanji proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti Odklikni.

Med žrtvami je tudi veliko moških. V tej nehvaležni vlogi se je znašel tudi sam. »Jaz imam že tri do štiri leta izkušnjo z neko nadlegovalko in sem že govoril s kriminalisti na to temo. To je zelo neprijetno. To je vsakodnevno bombardiranje z nekimi dolgimi maili po par strani, ki so celo malo strašljivi, ker je očitno oseba psihično motena. Zdaj čakam odgovore, kaj lahko v zvezi s tem naredimo, ker so mi do zdaj govorili, da težko kaj, ampak odkar smo začeli to kampanjo in smo se malo več pogovarjali o tem, mislim, da bomo našli rešitev,« upa Sebastian.

Kolosej
Sebastian z režiserjem in koscenaristom Petrom Bratušo ter igralci romantične komedije Gajin svet, ki opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja k previdni uporabi spleta.