Križi in kipi Jezusa

Panika v Domžalah: "Člani sekte nam grozijo"

K.K.
9. 9. 2018, 19.50
Posodobljeno: 10. 9. 2018, 08.09
Deli članek:

Prebivalci Domžal so nam opisali nenavadno dogajanje. »K nam je prišla neka sekta. To, kar se dogaja, je nezaslišano,« so njihove obsodilne besede.

arhiv
Sekta je domačinu na dvorišče »nabila« svetlečega Jezusa na stojalu.

Naši sogovorniki želijo zaradi zadeve, občutljive narave, ostati anonimni, a nikakor ne tiho. »Radi bi povedali, s čim se srečujemo zadnje tedne, ker bo mogoče to pripomoglo k rešitvi zamotane situacije, a izpostaviti se nočemo, saj so nam člani sekte že grozili in se jih bojimo,« nam povedo uvodoma.

Kot pojasnijo, se je v njihovo bližino naselila neka sekta oziroma kult, ki jih razburja s svojimi dejanji. »Najprej so začeli postopati po naših parcelah in se spravljati na naše imetje. Predvsem mislimo na drevesa, živo mejo. To so kar porezali. Nekomu so na dvorišče nabili celo križ in Jezusa,« sogovorniki opišejo samo nekaj incidentov. Te so prijavili policiji.

arhiv
Zdrava atmosfera ima po svojem posestvu razobešene slike Jezusa in rožne vence.

Niso kršili zakona

Možje v modrem so tako morali na Kamniško cesto v Domžalah zaradi prijav občanov že večkrat. Med drugim zaradi prestavljanje meje, uničevanja grmovja, dreves, hoje po tujem zemljišču, izobešanja stvari na ograjo in podobnega. »A dogodki do zdaj niso imeli znakov kaznivega dejanja ali elementov prekrška, temveč so se nanašali na civilno-pravna razmerja,« je pojasnila Policijska uprava Ljubljana.

Po naših podatkih se je v Domžale naselil kult Zdrava atmosfera, ki ga vodi Hrvat Dragutin Barušić. Omenjeni naj bi v Domžalah tudi živel, vendar ne sam. Kdo vse – saj domačini tam videvajo precej ljudi – še živi na posestvu, ni znano. »Zdi se mi, da imajo tu nekakšen center, sedež kulta, saj se tu dobiva in moli precej ljudi. Povsod po posestvu imajo izobešene slike Jezusa in rožne vence,« v zvezi z njimi še povedo Domžalčani.

arhiv
Na svojem posestvu ima Zdrava atmosfera tudi šotore za svoje zbore.

»Ko pogledaš Barušića ali njegove sledilce v oči, se zdi, kot da so pod vplivom psihoaktivnih snovi ali pa celo hipnoze. Videti je, kot da bi jih nekdo uročil. Ne vem, čudno je. Mi jih ne obsojamo, samo ljubi mir si želimo, kot smo ga imeli do zdaj. Naredili bomo vse, da bo to tudi obveljalo,« dodajo domačini.

Zle energije

Domžalčani nam povedo še nekaj prigod, ki so jih doživeli v zadnjem času. Med njimi izstopa zgodba o svetlečem Jezusu, ki so ga nekomu nabili na dvorišče in to zato, ker je imel lastnik te hiše na svoji parceli za okras izobešeno čarovnico. Zdrava atmosfera se je tega očitno zbala in mu je, da bi se zaščitili pred temnimi čarovniškimi silami, pred hišo postavila svetlečega Jezusa na stojalu.

Za konec sogovorniki izpostavijo najbolj bistveno: »Moramo priznati, da se ne počutimo več varne zaradi čudnega dogajanja, začeli pa so nam tudi groziti. Eno od sosed so oklicali za čarovnico, skratka dogajanje je skrb vzbujajoče,« še povedo na koncu.

arhiv
Dragutin Barušić se je iz Hrvaške preselil v Domžale.