Na zaslišanju

Sodišče pohitelo: tožilstvu ni uspelo, Šiško nič več v sodnem pridržanju

T.L./STA
9. 9. 2018, 15.20
Posodobljeno: 9. 9. 2018, 21.58
Deli članek:

Pred preiskovalnim sodnikom je bil Šiško pet ur. Sprva je bilo rečeno, da si bo sodnik vzel čas za razmislek najkasneje do ponedeljka zjutraj, nato pa se je obrnilo drugače.

Gabrijel Toplak
Pred sodiščem znova peščica Šiškovih zagovornikov.

Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru je samooklicanega vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, izpustil iz sodnega pridržanja. Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Da je Šiško znova na prostori, je nocoj potrdil tudi Šiškov odvetnik Viktor Osim.

Dežurni preiskovalni sodnik je Šiška, ki je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora, zaslišal danes popoldne. Po zaslišanju je dežurni državni tožilec predlagal odreditev pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti.

"Po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Zato po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine, kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi," so zvečer sporočili s sodišča.

"O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tega sodišča," so še zapisali.

Peturno zaslišanje

Vodjo Štajerske varde Andreja Šiška so ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru, je potrdil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Darko Simonič. Šiško je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

"Glede na to, da se je zagovarjal na policiji, je sklepati, da se bo zagovarjal tudi pred preiskovalnim sodnikom. In to lahko traja ure," je še dejal Simonič, ki pri postopku ni navzoč, ampak sta navzoča dva druga tožilca. In res je trajalo več ur. 

Čez približno pet ur se je zaslišanje končalo, sodnik pa naj bi si po prvih napovedih vzel čas za premislek, odločitev o priporu pa sporočil do ponedeljka do 6. ure, ko se izteče 48-urno sodno pridržanje. Nekaj po 21.30 uri pa je v javnost prišla novica, da je sodišče Šiška izpustilo iz sodnega pridržanja.

Šiškov odvetnik optimističen

Gabrijel Toplak
Viktor Osim.

Kaj vse se je dogajalo te dni? V soboto je Šiškov odvetnik Viktor Osim povedal: "To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič".  Pričakuje, da bo preiskovani sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Šlo naj bi za člana izvršnega odbora SDM Mateja Lesjaka.

Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo v soboto zjutraj, ko so ga policisti s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil 48-urno sodno pridržanje. To se izteče v ponedeljek zjutraj okoli 6. ure.