Vučić na Kosovu

VIDEO: Eksplozivno ozračje ob prihodu srbskega predsednika: blokade in rafali

T.L.
9. 9. 2018, 14.55
Posodobljeno: 9. 9. 2018, 17.04
Deli članek:

Aleksandar Vučić je na mitingu v Kosovski Mitrovici Slobodana Miloševića razglasil za velikega vodjo.

Reuters
Albanske blokade cest.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na obisku na Kosovu, ki poteka v precej napetem ozračju. Tako so veterani Osvobodilne vojske Kosova (OVK) danes blokirali vse dostopne ceste do vasi Banje, da bi Vučiću onemogočili prihod v naselje, v katerem med večinsko albanskim prebivalstvom živi okoli 300 Srbov. Kosovska policija je nato po odločitvi kosovskih oblasti zaradi varnostnih razlogov zaustavila Vučića, ki je bil že na poti do naselja. 

Reuters
Vučić na Kosovu.

Agencije poročajo, da so veterani ceste blokirali z gradbenimi stroji, tovornjaki, podrtimi drevesi in skalami. Nekateri protestniki pa so zažigali avtomobilske pnevmatike, na terenu pa naj bi bilo slišati tudi strele iz orožja. 

Reuters
Blokade cest

Ko je Vučić slišal za blokade, je dejal, da je stvari treba reševati z besedami in pametjo, ne pa z orožjem in da se bo še bolj zavzeto boril "za mir in zaščito Srbov na Kosovu". Kljub vsemu je še želel nadaljevati pot do vasice, novinarjem pa priporočil, naj ga na poti ne spremljajo. No, po pogovoru s kosovskimi policisti si je Vučić vseeno premislil in se vrnil v Kosovsko Mitrovico.

Srbska radiotelevizija RTS je poročala, da za protesti stoji predsednik kosovske skupščine Kadri Veseli. Televizija je prikazala posnetke albanskih protestnikov , ki so s prekiržanima rokama prikazujejo dvoglavega orla, nacionalni simbol Albanije. Beograjski novinarji so poročali, da so Albanci novinarje obmetavali s steklenicami. 

Reuters
Albanci so zaprli ceste.

Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je prepričan, da za "vsem skupaj" stoji  Kadri Veseli, ki bo nosil odgovornost za vse, kar se bo zgodilo.

Govor v Mitrovici

Vučić je opoldne v severnem večinsko srbskem delu Mitrovice nagovoril kosovske Srbe. Šlo naj bi za zgodovinski govor, ki naj bi ga Vučić pripravljal več tednov.

Med drugim je Slobodana Miloševića razglasil za velikega vodjo, ki je imel dobre nemen, negodoval pa je zaradi dejstva, da Srbov ni več v Kninu, kjer da zdaj visi "šahovnica tam, kjer prej nikoli ni".

Zahvalil se je Srbom, ki vztrajajo na Kosovu, in verjamejo v prihodnost Srbije, ob tem pa poudaril, da srbske prihodnosti ne bi bilo, če se ne sprejme nujnost sobivanja z Albanci. Obljubil je, da bo Srbija v dobrem in zlu nudila podporo Srbom na Kosovu ter priznal, da gre za težak položaj. "Prišel sem, da vam povem resnico o našem težkem položaju. In to na edini način, na katerega se govori resnica. Iz oči v oči," je dejal Vučić. "Resnica ni vedno prijatna ušesom. Zato najbrž tudi tako dolgo nismo želeli, da bi jo slišali," je med drugim dejal zbranim na mitingu. 

Zbranim je dejal, da Srbija nima nikakršnega načrta rešitve za Kosovo. Še več, da ni niti blizu njega.