Življenjska prelomnica

Bo vaš malček letos prestopil prag vrtca?

Tea Dečman
9. 9. 2018, 18.30
Deli članek:

Vstopamo v jesen, letni čas, ko se nas bo večina vrnila v službe, kratkohlačniki v šole, malček pa bo morda prvič prestopil vrata vrtca. Tudi od vas je odvisno, kako bo malček zaplul v začetek odraščanja.

Profimedia
Ostanite mirni, tudi če se otrok razburja in joka.

Vključitev v vrtec za večino otrok pomeni prvo trajnejšo ločitev od staršev in drugih družinskih članov, na katere je otrok navezan. Potrebuje čas, da se privadi novemu okolju, novim osebam (vzgojiteljicam in drugim otrokom v skupini), novemu ritmu in vrtčevskim aktivnostim. Na tovrstne spremembe se otroci odzovejo različno. Običajno več časa za prilagoditev potrebujejo mlajši otroci, ni pa nujno.

14 dni je navadno dovolj, da se otrok čisto navadi na vrtec.

OTROCI V STISKI

Prilagoditvene težave se razlikujejo od otroka do otroka. So tudi otroci, ki nimajo tovrstnih težav oziroma se te pokažejo pozneje, ko vrtec že nekaj časa obiskujejo. Najpogosteje otrok že doma joče in se upira odhodu v vrtec, ob prihodu v vrtec se nato krčevito oklepa mame ali očeta in ne želi, da ta odide, nekateri otroci so nemirni in razdražljivi, lahko pa postanejo celo agresivni do vzgojiteljice, otrok ali sebe. Zgodi se, da otrok ponovno začne lulati in kakati v hlače. Nekateri zaradi spremembe in stresa odklanjajo hrano, se ne vključujejo v vrtčevske aktivnosti in dogajanje samo opazujejo. Lahko se zgodi, da otrok tudi zboli.

Profimedia
Navadno ima otrok manj ločitvenih težav, če ga v vrtec pripelje oče.

V VRTEC Z VESELJEM IN UMIRJENOSTJO

Ker otrok čuti stisko staršev, zlasti kadar gre za prvega otroka, ga ob predaji v vrtec pospremite z optimizmom, veseljem in umirjenostjo. Tako na otroka prenesete pozitiven odnos do novega okolja. Že doma se z otrokom pogovarjajte o vrtcu kot o nečem prijetnem. Otroku dajte vedeti, da vrtec ni zadnja, temveč najboljša možnost, ki ste jo izbrali zanj. Bodite mirni ob uvajanju, četudi bo otrok pokazal odklonilno vedenje (jok, kričanje, metanje po tleh). Takrat se ne ustrašite, ampak otroku čim bolj umirjeno pojasnite, da morate v službo in da se boste pozneje vrnili ponj.

MAMIN STRAH

Otrok čuti mamino zaskrbljenost in ve, da se ob ločitvi mama sprašuje, ali bo z njim vse v redu in ali se bo dobro počutil. Otrok intuitivno zazna mamin strah in ga prenese nase.

PREDHODNA VARSTVA

Otroci, ki so pred vstopom v vrtec obiskovali zasebno varstvo ali so jih varovali stari starši, imajo načeloma manj težav z vključitvijo v novo okolje.

Profimedia
Otrok čuti stisko staršev, zlasti kadar gre za prvega otroka.