Nov izziv

Odhaja: Ksenija Benedetti z odločitvijo presenetila

T.L.
10. 4. 2018, 09.45
Posodobljeno: 10. 4. 2018, 10.03
Deli članek:

Pravi, da je napočil čas za nove izzive.

Mediaspeed
Čeprav zveze nista skrivala, sta se pojavljanju v medijih raje izogibala in nista imela prav nobene želje po skupnem intervjuju. Ampak tokrat sta naredila izjemo.

Ksenija Benedetti, ki je protokol Republike Slovenije vodila vse od leta 2000, bo jeseni po 18 letih prenehala opravljati to funkcijo, je povedala v oddaji Studio City na TV Slovenija. Predsednik Borut Pahor in Miro Cerar sta s tem že seznanjena. Pahor ji sprva najprej ni verjel, njen odstop - na položaju ostaja do 1. oktobra - pa je nepreklicen, je še pojasnila.

Pravi, da se je za to odločila, ker si želi v življenju početi še druge stvari, odločitev o odhodu pa ni povezan z delom šefinje državnega protokola, predsednikom Pahorjem ali čim drugim. "To odločitev sem pestovala že kakšno leto in sem jo tehtno razmislila," je povedala. O trdnosti odločitve pa priča tudi njen odgovor na vprašanje voditelja oddaje, češ, čigav obisk v Sloveniji bi morali najaviti, da bi ostala in je Benedettijeva odgovori, da da takšnega obiska ni. "Nič me ne bi zadržalo," je vztrajala pri odločitvi, ki je ne bi omajalo niti srečanje Donalda Trumpa in Kim Džong Una v Sloveniji. 

Ksenijo Benedetti je na položaj šefinje državnega protokola imenovala vlade Andreja Bajuka"Takrat sem to funkcijo sprejela z zavedanjem, da bom morda čez nekaj mesecev že odšla," je pojasnila. Nekaj mesecev pozneje je na volitvah zmagala LDS, ker pa menjave vlad običajno prinesejo menjave kadrov, je Benedettijeva pričakovala, da bo odšla in je bila že na "poslovilni kavi" z Bandljem. Nato se je "zgodil" Janez Drnovšek. Ostala je na položaju, njen posamezni mandat je trajal pet let po izteku petletnih mandatov se je znova prijavljala in vlade vseh barv so jo znova imenovale na ta položaj. V Studiu City je dejala, da je bil njen "preživetveni trik" profesionalnost. "Delala sem za funkcije, ne za imena, ki zasedajo te funkcije, in ne za leve ali desne."

Benedettijeva zdaj odhaja na pedagoško fakulteto v Kopru. Pravi, da so si jo tam najbolj zaželeli in zato, ker se vse začne pri vzgoji. Dekanija je videla potrebo po predmetu, pri katerem bo Benedettijeva študente učila spoštovanja na splošno, v sodelovanju z isto fakulteto ustanavlja tudi akademijo za poslovni protokol. "V Sloveniji česa takega še nimamo," je dodala Benedettijeva.