Podnart

Neznanec znova polomil zapornice na smrtno nevarnem železniškem prehodu

B.K.
10. 4. 2018, 09.49
Posodobljeno: 20. 4. 2018, 09.29
Deli članek:

Zapornice na železniškem prehodu v Podnartu so bile v zadnjem letu dni že desetkrat tarča namernega uničevanja.

PU Kranj
Železniški prehod v Podnartu je že večkrat ostal brez zapornic.

Tokrat so radovljiški policisti poškodovanje zapornic na zavarovanem prehodu ceste čez železniško progo v Podnartu obravnavali v ponedeljek dopoldan. Zapornice je poškodoval neznani voznik.

Policisti opozarjajo, da vozniki zapornice na tem območju zadnje leto lomijo vsaj enkrat mesečno. Poškodovane so bile 20. aprila lani, ko je voznik tovornjaka zapornico podrl in odpeljal naprej. 30. maja je zapornico, med spuščanjem, prav tako odlomil voznik tovornjaka. 23. in 26. junija sta zapornici ponovno zlomila dva tovornjakarja, poleg tega je 26. junija voznik avtomobila eno dokončno odtrgal. 17. in 31. julija sta bili zapornici poškodovani zaradi nesreč, policisti pa so takšne in drugačne poškodbe zapornic na tem prehodu obravnavali še 3. avgusta ter 2. oktobra lani.

Polomljene zapornice pomenijo nezadovoljivo zaščito nevarnega železniškega prehoda, ki je v preteklosti že terjal življenja. Takšno početje v cestnem prometu lahko torej poleg materialne škode pomeni tudi večjo nevarnost za ostale udeležence v prometu. Na ta način vozniki zelo ogrožajo sebe, železniški promet in ostale udeležence.

Ob tem radovljiški policisti opozarjajo, da ima vlak vedno prednost pred ostalimi udeleženci v prometu. Zapornice na prehodih pa se ne začnejo spuščati nenadoma ampak udeležence na to najprej opozorijo utripajoče rdeče luči na prometnem znaku. Takoj ko začnejo te utripati se mora udeleženec cestnega prometa ustaviti pred prehodom, spelje pa lahko šele, ko luči in opopzorilni signali ugasnejo.