Jasno je

Prvi korak na poti do španske krone

S.N.Č. / Novice Svet24
2. 2. 2018, 07.17
Deli članek:

Princesa Leonor se je na slovesnosti obnašala dostojanstveno in primerno bodoči španski kraljici.

Profimedia
31. oktobra 2023, ko bo Leonor dopolnila 18 let, bo morala kot bodoča kraljica v kongresu opraviti tudi svečano zaprisego kralju in ustavi.

Starejša hči španskega kraljica Felipeja VI. in kraljice Letizie, Leonor, princesa Asturijska, je naredila svoje prve korake k prestolu.

Od svojega očeta je namreč na slovesnosti v kraljevi palači v Madridu prejela red zlatega runa, najvišje odlikovanje, kar jih v Španiji obstaja.

Profimedia
Španski kralj je bil ob odlikovanju svoje hčerke ponosen in vidno raznežen.

JASNA POT

Vse do podelitve priznanja so v Španiji potekale vroče debate o njihovem zastarelem zakonu, ki daje prednost moškim potomcem pred ženskimi članicami monarhije. To bi namreč pomenilo, da bi se morala princesa umakniti s položaja prve čakajoče v vrsti za prestol, če bi dobila bratca.

Očitno pa sta se kralj in kraljica odločila, da bosta pri številu otrok ostala pri dveh hčerkah, in usoda dvanajstletne Leonor je zdaj jasna.

Njeno šolanje je bilo že doslej primerno bodoči vladarici – od tujih jezikov do baleta in vsega, kar spada zraven, nadaljevalo pa se bo na kakšni izmed priznanih ameriških univerz. Graciozna deklica bo morala opraviti tudi zahtevno vojaško usposabljanje, ker bo kot kraljica avtomatično postala tudi poveljnica španskih oboroženih sil.

Na svečanem dogodku so princesi čestitali vsi, ki v Španiji kaj pomenijo, vključno z njeno dve leti mlajšo sestrico Sofio, ki pa se je v nasprotju z Leonor obnašala precej nagajivo.