Previdno na cesti

Sneg se oprijema cestišč, ponekod naj bi ga zapadlo več kot 40 centimetrov

J.P.
2. 2. 2018, 08.04
Posodobljeno: 2. 2. 2018, 10.38
Deli članek:

Dež je prešel v sneg, ki že povzroča težave v prometu.

Dars
Ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Kot sporoča Agencija RS za okolje, močnejše sneženje pričakujejo čez dan.

Temperature bodo okoli 0, le na Primorskem od 6 do 9 stopinj Celzija.

"Največ snega bo zapadlo na Gorenjskem in ponekod na Notranjskem, več kot 40 centimetrov, v večjem delu osrednje Slovenije pa več kot 25 centimetrov," so zapisali. Najmanj snega bo na severovzhodu, ob morju bo deževalo.

Sneg bo moker, težave v prometu pa niso izvzete, so še opozorili. Velika je tudi nevarnost snežnih plazov. Sneženje bo po napovedih vremenoslovcev ponehalo jutri, najpozneje na jugovzhodu države. Snežinke lahko spet pričakujemo v ponedeljek.

Potovanje bo trajalo dlje

Arso: "Danes čez dan pričakujemo v notranjosti Slovenije močnejše sneženje. Sneg bo moker in lahko povzroča težave predvsem v prometu. Nevarnost snežnih plazov je velika."

Dars svetuje: "V času sneženja upoštevajte prometno signalizacijo, vožnjo prilagodite razmeram na cesti, ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Računajte, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej." V primeru obilnejšega sneženja bodo na vseh avtocestnih krakih pred Ljubljano izločali tovornjake.

Na spletni strani Prometno informacijskega centra za državne ceste je mogoče prebrati, da se pričakuje zelo počasen promet. Zapisali so tudi, da se na pot ne odpravljajte, če to ni nujno potrebno.

Vozne razmere so zahtevne. "Vozniki naj to upoštevajo in naj vozijo počasneje, bolj previdno in naj pazijo predvsem pri hitrosti vožnje, varnostni razdalji, vožnji skozi ovinke ter na križiščih, krožiščih in prehodih za pešce. Izogibajo naj se tudi prehitevanjem in naglemu zaviranju," opozarjajo policisti.