Trgovina z drogo?

Naročil naj bi umor nekdanjega kolega

S.A./STA/Novice Svet24
1. 2. 2018, 21.03
Deli članek:

Ljubljansko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper Michaela Stephana zaradi suma napeljevanja k umoru enega izmed vodilnih uslužbencev Kemijskega inštituta Janeza Plavca.

STA
Janez Plavec

Ljubljansko tožilstvo je na sodišče nedavno vložilo obtožnico zoper Michaela Stephana, ki je sicer od 20. oktobra lani v priporu. Obtožnica je bila vložena zaradi suma napeljevanja k umoru. Tožilstvo Stephana sicer bremeni tudi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje orožja in prometa z orožjem. V postopku ga brani odvetnik Gorazd Fišer, ki je zoper obtožni akt vložil ugovor, a sodišče o njem še ni odločilo, zato obtožnica še ni pravnomočna.

STA
Jamnikova starša sta prepričana, da Novič ni kriv za smrt njunega sina.

Kaj se je dogajalo?

Stephan, nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, se je znašel v ljubljanskem priporu, ker naj bi naročil umor nekdanjega kolega Janeza Plavca, enega izmed vodilnih uslužbencev inštituta. Umor naj bi načrtoval za 26. oktober lani, plačani morilec pa bi moral žrtev ustreliti s pištolo z dušilcem. Uradno motiv napeljevanja k umoru ni znan, po nekaterih informacijah pa naj bi bila v ozadju načrtovanega zločina trgovina z drogo. Stephan, ki je leta 2010 zapustil inštitut, ko mu je potekla pogodba o zaposlitvi, naj bi umor naročil tujemu državljanu in mu za to obljubil 25 tisoč evrov. Moški, ki ga je Stephan najel za morilca, ga je izdal policiji. Policisti so ga nato ujeli v past, ko naj bi s potencialnim morilcem preizkušala pištolo.

STA
Pokojni Janko Jamnik

Eden izmed osumljencev

Sicer je bil Stephan tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti, a mu je alibi zagotovila ena izmed sodelavk. Za ta umor je bil pravnomočno, na 25 let zapora, obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič. Ana in Anton Jamnik, starša pokojnega Janka, sta sicer pred sodiščem, kot je poročal Reporter, želela pričati v korist Noviča, vendar ju sodišče pred zadnjo Novičevo obsodbo ni zaslišalo. Prepričana sta, da Novič ni človek, ki bi doma vzel pištolo, in da ni kriv za smrt njunega sina.