DOBROTE

Ocenjevanje štrukljev: zmagala je klasika

R. N. / Dolenjski list
1. 2. 2018, 20.45
Deli članek:

Poznamo različna ocenjevanja domačih dobrot, ki so v Sloveniji precej pogosta. Ocenjujemo vse od potic, mesnih izdelkov do vin. V Mirni Peči pa prirejajo tudi ocenjevanje štrukljev.

R. N.
Ocenjevanje je potekalo v dveh kategorijah: štruklji iz vlečenega testa z različnimi nadevi in štruklji iz drugih vrst testa.

Članice društva podeželskih žena Mirna Peč so se tudi letos opogumile in v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije pripravile drugo državno razstavo in ocenjevanje štrukljev iz vlečenega testa. Po besedah predsednice mirnopeških kmečkih žena Milene Cesar so tako kot lani v ocenjevanje prejele 37 vzorcev iz različnih koncev Slovenije. Največ točk, 29,33 od tridesetih možnih, je dosegla Ljuba Hočevar z Bučke, ki je prinesla značilen dolenjski štrukelj. Po njenih besedah je skrivnost v spretnih rokah pri vlečenju testa in pa sama inovativnost nadeva. Če ji dopušča čas, se rada udeležuje tovrstnih razstav, saj s tem izkazuje podporo doma pridelani hrani.

R. N.
Zmagovalka Ljuba Hočevar pravi, da je skrivnost v spretnih rokah in inovativnem nadevu.

R. N.
Skupinska fotografija vseh, ki so na zaključni prireditvi prejeli priznanja.

R. N.
Podelili so 16 zlatih, 20 srebrnih in le eno bronasto priznanje.

R. N.
Zmagal je značilen dolenjski štrukelj.

ZAHTEVNA NALOGA ZA KOMISIJO

Strokovna komisija, ki so jo sestavljale Elizabeta Verščaj, Anica Pajer in Irena Ule, je imela tudi tokrat zahtevno nalogo. Ocenjevanje je potekalo v dveh kategorijah: štruklji iz vlečenega testa z različnimi nadevi in iz drugih vrst testa. »Komisija je pri ocenjevanju upoštevala zunanji videz, to je obliko izdelka, barvo zunanje plasti in sredice ter enakomerno debelino testa, vonj testa in nadeva, videz nadeva ter okus testa in nadeva,« je dejala predsednica tričlanske komisije Elizabeta Verščaj. Podelili so 16 zlatih, 20 srebrnih in le eno bronasto priznanje.

JED IZ PREPROSTIH SESTAVIN

Štruklji so ena izmed desetih največjih slovenskih znamenitosti in bi morali biti večkrat na naših mizah, so v nagovorih poudarili številni povabljeni gostje. Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je dejala, da imajo le redke države tako pestro kulinariko, kot je pri nas. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu mag. Tanja Strniša je povedala, da je razstava dokaz, kako se iz preprostih sestavin, s spretnimi rokami in z izkušnjami lahko pripravi krasno jed. Mirnopeški župan Andrej Kastelic pa je poudaril, da so marljive članice društva vse leto zelo dejavne in nepogrešljive v njihovi občini.