Leto dni po smrti

Arsena prijatelji še vedno pogrešajo

mv
19. 8. 2016, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Te dni mineva leto dni od smrti glasbenika Arsena Dedića, ki je umrl v zagrebški bolnišnici, star 78 let. Njegova žena Gabi je ob tej priložnosti spregovorila za medije, legendarnega glasbenika pa so se spomnili tudi njegovi številni prijatelji umetniki.

Gabi je Arsenu stala ob strani vse do zadnjega trenutka.

Arsenova žena Gabi Novak je po koncertu, ki ga je pred dnevi priredila pokojnemu možu v čast, povedala, da je ljubezen med Arsenom in njo nekaj posebnega. »Resnično ga ljubim na svoj način. Vedno se sprašujem, kaj bi rekel, če bi bil tukaj, ali bi bil zadovoljen s tem, kar delam, in podobno,« je razložila 80-letna pevka.

Večji del poletja je preživela v Arsenovem rojstnem mestu Šibeniku, pred dnevi pa se je vrnila v Zagreb, da bi s sinom in ostalimi člani družine na Dedićevem grobu prižgala sveče. Priznala je, da se pogosto spomni njegovih zadnjih dni, ko ga je skrbelo predvsem to, da ne bo videl odraščati svojih vnukinj, ki ju je oboževal. Tako kot svoja otroka, sina Matijo in hčerko Sandro. »Vsakega od družinskih članov je razumel in podpiral, jim svetoval. Bil je tako ogromen in močen, a v sebi tako topel in skrben,« je dejala Gabi in še priznala, da ji brez njega ni lahko.

facebook
Arsena je najbolj skrbelo, da ne bo videl odraščati svojih vnukinj.

Kesovija ne sprejema njegove smrti

Mediaspeed
Tereza Kesovija še danes ne more sprejeti dejstva, da je Arsen umrl.

Tudi njegovi številni glasbeni prijatelji se nikakor ne morejo sprijazniti, da ga ni več med živimi. »Nisem sprejela dejstva, da ga več ni. Tega ne morem prenesti. Umetniki, kot je bil on, se več ne rojevajo. V mojih mislih je Arsen odšel na pot in kmalu se bova spet nekje srečala,« je razložila pevka Tereza Kesovija, ki je Arsena spoznala med šolanjem na glasbeni akademiji v Zagrebu in prijateljstvo z njim ohranjala kar 60 let. »Vsak dan pomislim nanj in spustim solzo. Bil je res posebna svetloba v mojem življenju,« je dodala.

Med Arsenove prijatelje spada tudi 70-letni Rade Šerbedžija, ki je glasbenika spoznal, star komaj 16 let, v Gospiću, kjer je Dedić služil obvezni vojaški rok. Ko se je Rade vpisal na igralsko akademijo v Zagrebu, se je njuno prijateljstvo še poglobilo. »Nikoli ne bom pozabil prvega srečanja z njim. Čeprav je v Gospiću služil vojaški rok, je zvečer igral na terasi vojašnice, obkrožen z mladimi dekleti. Povabil me je k svoji mizi in mi kupil konjak,« se spominja Rade, ki prijatelja močno pogreša.

Vladan Elaković in Marko Šolić
Rade Šerbedžija je z njim prijateljeval od svojega 16. leta.