Zabava

Trojke in trikotniki

gz/revija Vklop
19. 12. 2015, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko jo je sparčkala s Calvinom Harrisom, je Ellie Goulding vrgla oko na tiaro Taylor Swift

Google
Poslušali jo boste lahko na Dunaju, v Pragi, Milanu in Münchnu, kjer bo imela koncerte od 29. januarja do 2. februarja.

Ko so mediji ob izidu skupnega videa Outside na veliko ugibali, ali se takrat 27-letna multiinštrumentalistka, avtorica in pevka greje v objemu Calvina Harrisa, smo lahko spremljali dokončno tranzicijo tri leta mlajše Taylor Swift iz countryja v pop. Leto dni kasneje sta vlogi obrnjeni: Ellie navdušuje z enim najboljših pop albumov zadnjih let, Calvin se greje v Američankinem objemu, skupaj pa tvorita najdonosnejši par v glasbeni industriji, ki ju od daleč v hrbet gledata tudi Beyonce in Jay Z. Da sta pristala skupaj, pa je menda najbolj kriva prav skupna prijateljica Ellie.

50 ODTENKOV POPA

Ta se je minulo leto posvečala predvsem glasbi, pridno nizala hite (Love me like you poznate kot temo 50 odtenkov sive), kot superlik Destructa X zaigrala v zvezdniškem videu Taylor Swift Bad blood (MTV-jev video leta), pred kratkim pa izdala tretji album, na katerem skoraj ni pesmi, ki ne bi mogla postati velik radijski hit. Čeprav se njen tretji dolgometražni izdelek še ni prebil nad tretje mesto na britanski, ameriški in avstralski lestvici (prvenec je debitiral na vrhu, naslednik se je tja prebil 65. teden po izidu), se je z njim Ellie resno vmešala v boj za naziv prve pop princeske, za katero se na sceni zadnja leta prerivata predvsem Taylor Swift in Katy Perry.

Kritiki se strinjajo, da je to Elliejina plošča z največjim komercialnim potencialom, a je obenem tudi najmanj značilno Elliejin izdelek, manj je plesnih, retro-sint, indie in folk vplivov in več pravega popa. »Potem ko sem Halycon ustvarila doma, na podeželju, sem se s tem albumom podala iz svoje cone udobja, kar ni lahko in je včasih prav strašljivo,« je povedala pevka, ki je vojvodinji Kate in princu Williamu prepevala na kraljevski poroki, lepoticam z angelskimi krili pa na nedavni modni reviji Victoria's Secrets. Glavnino gradiva za novo ploščo so posneli v Los Angelesu, detajle in končno podobo nekaj skladb pa popilili v znamenitem studiu Abbey Road.

»Zvok je bolj elektronski, vmes so tudi pesmi, v katerih kraljuje kitara, vse pa zveni večje in vznemirljivo, zato Delirium. Malo se je spremenil tudi moj vokal. Na boljše, saj mi je Max Martin pomagal najti moj drugi glas, za katerega niti nisem vedela, da ga imam. Plošča zato zveni precej bolj epsko,« je vse skupaj ob izidu opisala lastnica enega najbolj prepoznavnih sopranov, ki se razteza čez tri oktave in pol, odlikuje pa ga značilen vibrato. »Ta moj glas me vedno znova preseneča in včasih ga kar težko krotim, saj z izjemo dihalnih vaj nisem bila nikoli na resni uri petja.«

ŠE EN TRIKOTNIK

In ko že omenjamo našega starega znanca Maxa: Taylor in Ellie si očitno ne delita le fantov in ljubezni do lateksa, ampak tudi producenta. Čeprav je eden najbolj hitoidnih pop ustvarjalcev od preboja z Britney Spears, N'Sync in Backstreet Boys pred dvema desetletjema očitna izbira, saj z njim delajo vsi, ki nekaj pomenijo v pop muziki: »Z Maxom in njegovi sodelavci smo se odlično ujeli, tako zaradi delovnega procesa kot zaradi njegovega neverjetnega občutka za pop-senzibilnost. Ne nazadnje se je podpisal pod nekatere najprijetnejše in najlepše pop pesmi zadnjega desetletja.«

Gospodična, ki je veganka, prijateljuje tudi z Lorde in Katy Perry, in če je le mogoče, vsak dan preteče deset kilometrov, o sebi pa pravi, da je precej dolgočasna in jo boste redko srečali na zabavah po dogodkih, na katerih nastopa – a nismo prepričani, da je to čisto res. Ji pa verjamemo, da rada poje in že komaj čaka na januarsko vrnitev v velike glasbene arene.

Ob tem najbrž ne bo odveč podatek, da bo na Dunaju, v Pragi, Milanu in Münchnu koncertirala od 29. januarja do 2. februarja.