Zabava

Nelojalna konkurenca

L. Markelj, Dolenjski list
3. 8. 2014, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

harmonika je vse bolj popularen glasbeni instrument in tudi pri nas se je igranja nanjo že nekaj let mogoče učiti v glasbenih šolah. Mnogi si učitelja najdejo v zasebnih šolah, a žal ne manjka tistih, ki se poučevanja lotijo na črno, brez ustanovitve zasebne šole. Po navadi so njihove storitve cenovno ugodnejše od prvih, zato laže pridejo do učencev in s tem ustvarjajo nelojalno konkurenco.

L. Markelj/ Dolenjski list

Tisti »učitelji«, ki igranje na harmoniko poučujejo na črno, brez ustanovljenih podjetij, državi ne odvajajo davka, zato so njihove cene ugodnejše. In, kot opaža Toni Sotošek, naš priznani harmonikar s posavskega konca, ki v svoji šoli glasbo in različne glasbene instrumente, tudi harmoniko, poučuje od leta 1992 naprej, dela na črno na žalost ni tako malo.

Red bi morala narediti država

Sotošek sicer ni še nikoli nikogar prijavil. »Da bi se stvari uredile, bi v prvi vrsti morala več narediti država. Očitno inšpekcija ne dela dobro,« meni Sotošek in dodaja, da trg gotovo dela svoje, in če si dober, ti učencev ne manjka. Sam je v 22 letih naučil igrati na harmoniko že več kot osemsto ljudi.

Inšpektorji na delu

Janez Lekše, evropski prvak in najuspešnejši harmonikar v zgodovini tekmovanja Zlata harmonika Ljubečne, je eden od najbolj uspešnih Sotoškovih učencev. Tudi on opaža veliko poučevanja harmonike na črno. V glavnem gre za glasbenike iz raznih ansamblov, ki potem učijo še doma. Pozna nekaj primerov, ko so jih obiskali inšpektorji. Lekše ima na svojem domu v Hudenjah pri Škocjanu registrirano šolo DiaTon od leta 2011. Cene učne ure so različne, od učitelja do učitelja, po navadi pa imajo tisti, ki učijo na črno, nižje tarife, pravi. Pri nelojalni konkurenci Lekše vidi težavo predvsem v tem, da mnogi učijo narobe, ker nimajo glasbene izobrazbe, in tako delajo škodo. Ne opaža pa, da bi se recesija in slabo gospodarsko stanje poznalo z manjšim številom učencev harmonike.

L. Markelj/ Dolenjski list

Stroške povečuje zakonodaja

Med tistimi, ki ima že vrsto let svojo glasbeno šolo na Dolenjskem, je Tina Lenart iz Tomažje vasi pri Škocjanu. Kot pravi, nikoli niso delali na črno in imajo uradno šolo odprto že šestnajst let. O kakšnih sankcijah tistih, ki poučujejo na črno, ne ve nič. »Gotovo bi stvari morale biti urejene, za kar skrbim tudi sama. Veliko vlagam v kakovost, neprestano se izpopolnjujem in sledim novostim,« pravi Lenartova in dodaja, da so cene učnih ur različne, odvisne seveda tudi od lokacije, ali učiš doma ali pri učencu. Kako računajo tisti, ki delajo na črno, ne ve. Pove še, da so se v vseh letih stroški zasebne šole zelo povečali, saj se spreminja zakonodaja, »tako da je treba poleg svojega dela spremljati tudi novosti, ki jih nalaga država.«

Anonimne prijave

Morda pa bo več reda na tem področju prinesla januarja letos ustanovljena Zveza diatonične harmonike Slovenije, ki se bo zavzemala za nadaljnji strokovni razvoj tako poučevanja, igranja kot tekmovanja diatonične harmonike. Pobudniki za ustanovitev zveze so bili številni znani harmonikarji, predsednik pa je postal Mitja Zupančič. Kot pravi, je poučevanje na črno velik problem. Dolžnost združenja je, da ozavešča, usmerja k poštenemu delu, nudi strokovno pomoč in da priglašene ali opažene nepravilnosti posreduje naprej pristojnim uradnim državnim organom in inštitucijam. S tem namenom so na njihovi spletni strani www.zdhs.si že odprli rubriko anonim.co, v katero lahko takšne informacije sporočite tudi vi.