Zabava

Coce in Grdović še zadnjič v duetu

A.M.
30. 10. 2013, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kralj dalmatinske glasbe Mladen Grdović in hrvaški Pavarotti Vinko Coce sta dve najbolj priljubljeni imeni hrvaške glasbe med navijači splitskega Hajduka. V Zadru rojeni Mladen Grdović še danes velja za enega najbolj prodajanih glasbenikov na Hrvaškem. Glasbeno kariero je 55-letni pevec začel s Tomislavom Ivčićem, ki je natanko pred dvajsetimi umrl v prometni nesreči.

Najbolj priljubljeni skladbi, ki ju več deset tisoč navijačev prepeva na nogometnem stadionu, sta Grdovićeva Dalmatinac in Cocejeva Kada umren umotan u bilo.

Njegov glasbeni kolega, 59-letni Vinko Coce, pa je v soboto izgubil bitko z boleznijo. Trogirski slavček, kot so ga mnogi klicali, je svojo glasbeno kariero začel kot tenorist v klapi Trogir in jo uspešno gradil vse od sedemdesetih let. Leta 1983 je v profesionalnem mešanem zboru HNK Split prepeval celoten zborovski operni repertoar.

Kot največji operni dosežek pa se šteje prepevanje v zboru Teatra Comunale iz Firenc, kjer je prepeval v krogu prav tako pokojnega Luciana Pavarottija. Samostojno glasbeno kariero je začel leta 1991, pohvali pa se lahko tudi z zmago na festivalu Split 1983 ter nominacijo za nagrado porin. Na veliko veselje Torcide sta njihova dva največja glasbena idola, čeprav sta že velikokrat prepevala skupaj, v zadnjem času spet združila moči in posnela duet z naslovom Dilili su braća. Pesem je ena zadnjih, ki jih je Vinko Coce posnel pred boleznijo, nahaja pa se na njegovem albumu Morska svitanja, ki je letos izšel pri založbi Scardona.