Zanimivosti

Telefon, ki se pogovarja z uro

S.R.
30. 10. 2013, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob predstavitvi prvega modela galaxy note so bili vsi dvomi odveč. Uporabniki imajo telefon z vsako novo različico rajši, Samsung pa je do danes prodal že 40 milijonov primerkov.

S.R.

Zdaj je tudi pri nas na voljo note 3, ki je že po tradiciji večji in hitrejši. Note 3 je naslednik lanskega modela – z izboljšanim zaslonom in fotoaparatom ter večjim pomnilnikom RAM (3 GB). Ima tudi kar nekaj novih funkcij; marsikatera od njih, na primer krožni zaslonski meni pisala, bi delovala tudi pri modelu note 2 (morda celo bo).

Še najočitnejša razlika je hrbtna plošča, ki je prav tako plastična in tanka, le da je groba, saj je na njej vtisnjen vzorec usnja skupaj z robnimi šivi. Dobro za oprijem, vendar ne najlepše na pogled, zato je note 3 bolje obleči v ovitek, ki ga hkrati varuje pred poškodbami. Originalni je pameten, zamenja celotno hrbtno ploščo, na sprednji strani ima kvadratno odprtino, skozi katero je viden zaslon, in ko je ovitek zaprt, telefon pa prižgemo, se aktivira le ta del zaslona.

Note 3 je poleg tablice note 10.1 (2014) za zdaj tudi edina naprava, ki se zna pogovarjati s povsem novo napravo – galaxy gear. Gre za pametno zapestno uro, ki je hkrati modni dodatek (na voljo je v več barvah) in spremljevalec telefona. Gear je velik kot malce večja zapestna ura, zato ni pretežek ali neudoben za nošenje. Poleg tega, da kaže čas, lahko z gearom telefoniramo, prebiramo sporočila in odgovarjamo nanje ter celo fotografiramo.

Funkcije pa bodo potrebovale še malo dodelave. Ogled časa je denimo malce neroden, saj je zaslon zaradi varčevanja z energijo ves čas ugasnjen, zato ga je treba zbuditi tako, da gear ponesemo pred obraz. Tudi telefoniranje je nekoliko neudobno, saj moramo roko držati v zraku in poiskati položaj, v katerem dobro slišimo in nas dobro sliši tudi sogovornik. Telefoniranje je tako precej lažje s slušalko bluetooth. Moramo pa priznati, da gear posname precej dobre fotografije, ki jih potem lahko preprosto prenesemo na telefon.

Note 3 bo brez dvoma prodajna uspešnica med tistimi, ki potrebujejo velik zaslon ter imajo radi zmogljivost in obilo funkcij. Gear je zanimiv dodatek – pesti ga sicer nekaj porodnih težav, a jih bodo pri prihodnjih različicah zagotovo odpravili.  

S.R.

S.R.