Sta novice (niso vidne)

SLS in NSi vse bliže skupni listi za evropske volitve

STA/U.K.
3. 3. 2014, 19.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Izvršilni odbor SLS je danes poleg aktualnih političnih tem obravnaval tudi priprave na volitve v Evropski parlament. Po besedah prvaka stranke Franca Bogoviča je odbor dobro sprejel idejo o skupni listi za evropske volitve z NSi. Do sredine marca naj bi se o listi izrekli vsi organi obeh strank, po mnenju Bogoviča bodo organi SLS idejo podprli.

"Ostaja veliko razlogov, zakaj je nastopil čas, da dve članici Evropske ljudske stranke skupaj sestavita listo za Evropski parlament," je po seji izvršilnega odbora povedal Bogovič. Po njegovem prihajajo časi, ko bo treba na političnem prostoru vzpostaviti nov model iskrenega sodelovanja, se pravi nasprotje od tega, kar se zadnja leta dogaja v slovenski politiki, kjer da se več ali manj vršijo izključevanja med koalicijo in opozicijo ali znotraj koalicije in opozicije.

Sodelovanje SLS in NSi na evropski volitvah je Bogovič kot pozitivno za obe stranki ocenil že zaradi volilnega sistema za Evropski parlament. "Kombinacija naših strank bi lahko v parlament prinesla tri ali zagotovo vsaj dva poslanca in verjamemo, da bo lahko izvoljen tudi poslanec iz vrst SLS," je povedal Bogovič.

Prvak SLS je dodal, da so si v obeh strankah nekje do 15. marca postavili rok za potrebne razprave o skupni listi v organih strank. Po besedah Bogoviča ima SLS tudi v primeru, da skupne liste ne bo, dovolj velik nabor za zapolnitev lastne liste. "SLS na te volitve tako ali drugače zagotovo gre," je zatrdil Bogovič.

Na skupni listi naj bi bilo sicer skupno osem kandidatov, štirje kandidati iz vsake stranke. Bogovič je razkril, da so se z NSi doslej dogovorili edino to, da bo evropski poslanec Lojze Peterle nosilec skupne liste, izrazil pa je še pričakovanje, da se bosta stranki o listi dokončno dogovorili naslednji teden.

Na seji izvršilnega odbora stranke so razpravljali tudi o aktualnih temah v političnem prostoru, med drugim v zvezi z zakonom o nepremičninskem davku. Po besedah Bogoviča so v odboru dobili popolno podporo pri naporih stranke, da se nepremičninski davek ustavi.