Sta novice (niso vidne)

Ladje za spremljanje sirskega kemičnega orožja nazaj v pristanišče

STA/M.J.
31. 12. 2013, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ekipe, odgovorne za uničenje sirskega kemičnega orožja, so dokončno priznale, da jim ključnega orožja iz države ne bo uspelo umakniti do konca leta, kot predvideva mednarodni načrt. Skandinavske ladje, ki naj bi pospremile prevoz nevarnega orožja iz sirskega pristanišča Latakija, so namreč napotili nazaj v pristanišče, so sporočili Norvežani.

Reuters

Norveško fregato HNoMS Helge Ingstad in dansko bojno ladjo, katerih naloga naj bi bila spremljati nevaren sirski tovor do uničenja pod mednarodnim nadzorom, so napotili v pristanišče na bližnjem Cipru, je sporočil tiskovni predstavnik Norveške Lars Hovtun. O morebitnem novem datumu za prevoz ob tem ni želel govoriti.

"Še vedno smo v visoki pripravljenosti, da gremo v Sirijo," je poudaril Hovtun. "Še vedno pa ne vemo, kdaj bodo prišli ukazi," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Mednarodna misija za kemično razorožitev Sirije je v soboto sporočila, da ni verjetno, da bi jim najbolj nevarno sirsko kemično orožje uspelo iz države umakniti do v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN določenega roka, ki je današnji 31. december.

Kot so pojasnili pri ZN in Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), do zamud prihaja iz logističnih razlogov, nadaljevanja državljanske vojne v Siriji in slabega vremena.

Kemično orožje morajo najprej prepeljati v Latakijo, od koder naj bi ga prepeljali v Italijo ter tam pretovorili na ameriško vojaško ladjo, na kateri ga bodo v mednarodnih vodah dokončno uničili.

Glede na resolucijo, ki je posledica dogovora med Rusijo in ZDA, mora Sirija uničiti več kot 1000 ton kemikalij oziroma sestavin za kemično orožje ter opreme za proizvodnjo tega orožja. Vso sirsko kemično orožje naj bi uničili do sredine prihodnjega leta.

Washington je sicer v ponedeljek poudaril, da je transport nevarnih kemikalij do pristanišča v Latakiji odgovornost režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Pričakujemo, da bodo izpolnili dolžnost," je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf.

Obenem pa je Harfova priznala, da gre za zapleten proces. "Dokler vidimo napredek, je to najpomembneje," je poudarila.