Zdravje

Sklenjen dogovor o gradnji mariborske urgence

STA/M.J.
31. 12. 2013, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

UKC Maribor kljub zapletom, kot kaže, ne bo ostal brez urgentnega centra. V tretjem krogu pogajanj med ministrstvom za zdravje in gradbenim konzorcijem GH Holding so po poročanju medijev le dosegli dogovor. Zadnja ponudba znaša okoli 13,5 milijona evrov z ddv, pogodbo naj bi podpisali v prvih dneh januarja.

STA

Na ministrstvu za zdravje so sicer pojasnili, da je postopek pogajanj za mariborsko urgenco v zaključni fazi. Podrobnosti še niso želeli razkriti, saj postopek še ni zaključen.

Radio Slovenija je poročal, da naj bi se dela v Mariboru začela februarja. Blaž Miklavčič, predsednik upravnega odbora GH Holdinga, ki na tokratnem razpisu sodeluje kot edini ponudnik v konzorciju s podjetjema Tames in Begrad, je za Večer dejal, da dokler ne bodo podpisali pogodbe, si ne upa trditi, da bodo začeli delati, so pa vsi optimisti.

V tretjem krogu pogajanj z ministrstvom so po navedbah Miklavčiča ponudili dodatna dva odstotka popusta na ceno, ponujeno v novembrskih pogajanjih. Neuradno naj bi tedanja končna ponudba znašala slabih 14 milijonov evrov, tokratna pa okoli 13,5 milijona evrov z ddv.

Nekdanji minister Tomaž Gantar je ponudbo v višini 14 milijonov evrov ocenil kot previsoko, zato je ministrstvo tedaj sklenilo zaključiti pogajanja in objaviti nov razpis. A so se v GH Holdingu na to odločitev pritožili in ministrstvo je pritožbi ugodilo, tako da so šli še v tretji krog pogajanj.

V prvem razpisu za gradnjo mariborske urgence aprila letos, na ministrstvu so projekt tedaj - skupaj z dobavo opreme - ocenili na okoli 14 milijonov evrov, so se prijavili trije ponudniki (Strabag, Kolektor in GH Holding). Njihove ponudbe so se gibale med 10,5 in 17,7 milijona evrov. Zaradi revizijskih zahtevkov dveh podjetij, ki ponudbe sploh nista oddali (Tames in Begrad), so razpis spremenili.

Na nov razpis se je prijavil le konzorcij na čelu z GH Holding, v katerem so kot partnerji ali dobavitelji sodelovali Tames, Begrad ter Kolektor. Vrednost te ponudbe je znašala 18,7 milijona evrov. Gantar je jeseni zaradi suma o kartelnem dogovarjanju zadevo prijavil uradu za varstvo konkurence.

A tretji krog dogovarjanj o ceni mariborske urgence je bil kot kaže uspešen. Trenutno teče osemdnevni zakonski rok za pritožbo, ki pa jo po poročanju Večera lahko vloži le konzorcij kot edini ponudnik ali ministrstvo. Miklavčič zatrjuje, da bi z gradnjo lahko začeli že jutri in obljublja, da lahko urgenca, če bodo takoj začeli delati, stoji še pred koncem leta 2014. "Kar se nas tiče, bo prihodnje leto ob tem času urgenca že lahko funkcionirala," pravi Miklavčič.

Projekt gradnje urgentnih centrov po Sloveniji delno financira Evropska unija, za črpanje evropskih sredstev pa morajo biti projekti zaključeni do konca prihodnjega leta.