Sta novice (niso vidne)

Za Italijo ena najuspešnejših dražb vredna 7 milijard evrov

STA/mv
27. 2. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Italija je danes izvedla eno najuspešnejših dražb obveznic v zadnjih letih. Izdala je za štiri milijarde evrov desetletnih obveznic in za tri milijarde evrov petletnih obveznic, obrestne mere pa so dosegle najnižjo raven v zadnjih osmih oz. 15 letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Thinkstock

Obresti za desetletne obveznice so znašale 3,42 odstotka, kar je najnižja raven od januarja 2006, obresti za petletne obveznice pa 2,14 odstotka oziroma najmanj v zadnjih 15 letih. Razkorak med donosom na italijanske in nemške desetletne obveznice, ki velja za glavni kazalec tveganja v območju evra, je upadel na 191 bazičnih točk, ta teden pa je bil tudi prvič od septembra lani manjši od razkoraka med španskimi in nemškimi obveznicami.

Španija v podobni situaciji kot Italija

Španija je še ena od kriznih članic v območju evra. Za sanacijo bančnega sistema je morala zaprositi za finančno pomoč, analitiki pa jo pogosto uporabijo za primerjave z Italijo. Občutni nižji donos je dobra novica za novo vlado italijanskega premiera Mattea Renzija, ki je zaprisegla v soboto. Napovedala je ambiciozen reformni načrt, ki vključuje znižanje davkov in bolj radodarna nadomestila za brezposelne.