Svet

Bo Arsenij rešil Ukrajino?

STA/mv
27. 2. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Aresnij Jacenjuk, ki je bil danes imenovan na čelo začasne ukrajinske vlade, je bil eden glavnih voditeljev upora proti predsedniku Viktorju Janukoviču, sicer pa je predsedujoči opozicijske stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko. V preteklosti je bil zunanji in gospodarski minister.

reuters

39-letnik je pred težko nalogo Ukrajino spraviti z roba prepada, nalogo, ki jo je sam pred nekaj dnevi označil za politični samomor, piše francoska tiskovna agencija AFP. Nekdanji odvetnik in bančnik s precej gospodarskimi izkušnjami se zdi dober kandidat za premierski položaj, a po drugi strani ne velja za odločnega politika in tudi ni gotovo, ali uživa podporo bolj militantnih protestnikov. Po pisanju ukrajinskega tednika Focus je Jacenjuk med protesti vzdrževal podobo "intelektualnega bančnika", ki je proteste videl kot platformo za utrditev vloge opozicijskega vodje. Številni ga vidijo kot tekmeca drugemu opozicijskemu vodji, nekdanjemu boksarskemu šampionu Vitaliju Kličku, ki je med volivci precej bolj priljubljen in je že napovedal, da bo kandidiral za predsedniški položaj.

Jacenjuk je bil v preteklosti zunanji minister, minister za gospodarstvo, vice guverner centralne banke ter predsednik parlamenta. Vodil je tudi pogajanja o vstopu Ukrajine v Svetovno trgovinsko organizacijo. Januarja je zavrnil predlog Janukoviča, naj prevzame položaj premiera, in predsedniku dejal, da bodo protestniki končali, kar so začeli. Jacenjuk postaja eden najmlajših šefov vlad v Evropi, čeprav bo na tem položaju le kratek čas, do predsedniških volitev, ki so predvidene za 25. maj. Doma je iz zahodnega dela Ukrajine. Rojen je bil 22. maja 1974 v kraju Černovci v profesorski družini. Je poročen in ima dve hčerki. Znan je tudi po tem, da perfektno govori angleško, poroča nemška tiskovna agencija dpa.