Ostali športi

Mina Markovič in Domen Škofic znova najboljša

STA / J. P.
27. 2. 2014, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mina Markovič in Domen Škofic sta, tako kot leto poprej, najboljša športna plezalca v letu 2013 po izboru Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije. Slovesna podelitev priznanj najboljšim alpinistom in športnim plezalcem za leto 2013 je potekala sinoči v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru alpinistično-plezalnega večera.

Nikola Miljković

Pri alpinistih so žirijo Komisije za alpinizem najbolj prepričali dosežki Luke Krajnca, pri alpinistkah pa je bila lani najuspešnejša Anastasija Davidova. Naziv najperspektivnejšega je pripadel Martinu Žumru.

"Leto 2013 se je meni vtisnilo v spomin zanesljivo po vzponu na Fitz Roy, ki sem si ga res želela enkrat preplezati. Prav tako mi veliko pomeni prosta ponovitev Boningtonove smeri v Frenejskih stebrih na Mont Blancu," je za spletno stran Planinske zveze Slovenije dejala Davidova.

"Čeprav je že četrto priznanje, ga je vsako leto prijetno dobiti, se spomniti na preteklo leto. Takšno priznanje ti da še en ščepec motivacije za novo sezono, da bo še ena taka sezona ali še boljša, ker vedno gre lahko še boljše," je dejala Markovičeva, ki je lansko leto še tretjič zapored postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji vseh disciplin, v seštevku težavnostnega plezanja pa je bila druga.

Zadovoljen je bil tudi Škofic: "Definitivno sem vesel tega priznanja. Ker, kot pravite, je veliko fantov, ki so mu za petami oziroma so mi enakovredni, le še realizirati morajo to na tekmah. Vsak od nas se trudi za te uspehe in upam, da bo tako še naprej."

Krajnc in Žumer se podelitve priznanj nista udeležila, ker sta trenutno na alpinistični izmenjavi na Japonskem.

Predstavitev največjih uspehov slovenskega alpinizma in športnega plezanja so obogatili z gorniškimi filmi iz programa 8. mednarodnega festivala gorniškega filma, ki poteka v Domžalah.

Prvič so podelili tudi nagrado za življenjsko delo v alpinizmu, ki jo je prejel izvrstni alpinist in vodja številnih alpinističnih odprav Tone Škarja. Prvič pa so podelili tudi nagrado za fair play potezo, ta je šla v roke Anžetu Štremflju, ko je na tekmi za državno prvenstvo kot trener opozoril sodnika na napako svoje tekmovalke pri nepravilnem vpenjanju. Štremfelj je s tem pokazal svoj športni duh in dosledno spoštovanje pravil ter samonadzora tako ob zmagi kot ob porazu.

S prireditvijo so zaokrožili praznovanje 120-letnice organiziranega planinstva v Sloveniji in ustanovitve Slovenskega planinskega društva (1893-2013), katerega naslednica je Planinska zveza Slovenije.

Nagrade za posebne dosežke v alpinizmu so prejeli: Andrej Grmovšek, Domen Kastelic, Janez Svoljšak, Luka Lindič, Marko Prezelj, Tadej Krišelj, Tina Di Batista in Tomaž Jakofčič.

Priznanja za vrhunske dosežke v tekmovalnem športnem plezanju na tekmovanjih v letu 2013 pa so šla v roke Jerneja Krudra, Urbana Primožiča in Maje Vidmar. Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejeli Martin Bergant, Janja Garnbret, Matic Kotar, Sara Lukič in Anže Peharc.

Priznanja sta dobila tudi trenerja že drugo leto zapored najuspešnejše športne plezalke in najuspešnejšega športnega plezalca, Roman Krajnik in Uroš Grilc.