Slovenija

Primer 'pedofilija preko Facebooka': Sodili mu bodo kot odraslemu

Žiga Kariž
27. 2. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Potem ko smo včeraj objavili zapis pogovora s facebooka, v katerem je neznanec mladoletne osebe nagovarjal k spolnim odnosom, je že stekla policijska preiskava na območju Maribora, kjer naj bi storilec prebival. A kaj lahko storijo organi pregona? Kaj bi lahko storili starši, da do neljubega dogodka ne bi prišlo?

Profimedia, Facebook

Mladoletnika je prek facebooka nagovarjal k spolnim odnosom.

Včeraj smo poročali, da naj bi posameznik, ki se skriva za imenom Marko Gortes, prek facebooka nagovarjal mladoletnike k spolnim odnosom. Kot smo ugotovili, obstaja velika verjetnost, da je sporočila pisala oseba z motnjami v duševnem razvoju, ki biva v stanovanjski skupnosti Varstveno-delovnega centra Polž v Mariboru. Policisti so nemudoma ukrepali in že od jutra preverjajo, kdo se v resnici skriva za imenom Marko Gortes. Kot smo izvedeli, bodo ne glede na to, ali gre za osebo z motnjami v razvoju ali ne, če bodo ugotovili, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, proti storilcu vložili kazensko ovadbo.

Kot nam je še povedal Miran Šadl s Policijske uprave Maribor, je v tem primeru šlo za kaznivo dejanje pridobivanja oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene. Za tovrstno kaznivo dejanje je v slovenski zakonodaji zagrožena kazen do enega leta zapora. O tem, ali se je oseba zavedala pomena svojih dejanj, naj bi po besedah Šadla odločalo šele sodišče. Ne glede na mentalno zrelost osebe, ki je sporočila pošiljala, pa lahko sklepamo, da je ta vedela, da počne nekaj, česar ne bi smela, saj je ustvarila facebook profil z izmišljenimi podatki in brez slike. Kot se je izkazalo, so bili podatki »ukradeni« nogometašu Nogometnega kluba Maribor, Alešu Mertlju.

Da se tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju zavedajo, da je tovrstna komunikacija z mladoletniki prepovedana, nam je potrdila tudi predsednica Zveze Sožitje, dr. Katja Vadnal, ki nam je povedala, da imajo do tovrstnih dogodkov ničelno toleranco in jih tudi sankcionirajo. Osebe z motnjami v duševnem razvoju znotraj društva poučijo o dejanjih in besedah, ki so nesprejemljivi, poskrbijo pa tudi za ustrezno izobraževanje oseb, ki delujejo znotraj društva. Kot smo izvedeli, si ljudje pogosto napačno predstavljajo, da ljudi s posebnimi potrebami ljubezen in spolnost ne zanimata. A v resnici si tudi oni želijo bližine, ljubezni in prav tako spolnosti. Tako niso redki primeri, ko se med njimi spletejo pristna čustva in se razvije popolnoma običajen odnos z vsemi atributi. 

Profimedia, Facebook

 

Med prijatelji ima storilec več kot 15 mladoletnih oseb.

Pomemben nadzor staršev

Treba pa je omeniti tudi odgovornost, ki jo ob dogodku zagotovo nosi tudi drugi udeleženec pogovora, torej otrok in njegovi starši. Glede na dostopne podatke naj bi šlo za trinajstletnega dečka, torej otroka, ki starostno komajda zadostuje pogojem uporabe omrežja Facebook. Kot opozarja policija, je pomembno, da imajo starši nadzor nad tem, koliko časa otrok preživi na internetu in kdaj ga uporablja. Nadzor lahko starši poenostavijo tudi tako, da računalnik postavijo v sobo, v katero vstopajo vsi člani družine. Še veliko bolje je, če je računalnik zaščiten tudi s filtrom neprimernih vsebin. Ena pomembnejših stvari je zagotovo ta, da se otroci zavedajo nevarnosti na spletu. Prav tako morajo vedeti, da neznancem ne smejo pošiljati fotografij in osebnih podatkov ali se z njimi osebno srečati. A tovrstne preventivne ukrepe je vedno težje izvajati, saj danes skoraj vsak telefon že omogoča povezavo s spletom in tako tudi socialnimi omrežji.