Svet

Zaostrovanje razmer: Oboroženi moški zavzeli parlament in vlado v Krimu

STA/N.J.
27. 2. 2014, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Oboroženi neznanci so danes zavzeli poslopji regionalnega parlamenta in vlade v prestolnici ukrajinske avtonomne republike Krim Simferopol in na njiju izobesili ruski zastavi, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzemajo tuje tiskovne agencije.

Več deset moških v polni bojni opravi je v stavbi vkorakalo v jutranjih urah in brez nasilja prevzelo nadzor, so za Interfax potrdili predstavniki tamkajšnjega parlamenta. Po navedbah agencije je poslopji vlade in parlamenta obkolila policija. Večina prebivalcev krimske republike, ki zavzema večji del polotoka Krim, je etničnih Rusov, v pristanišču Sevastopol pa je oporišče ruske črnomorske flote.

V Ukrajini se v zadnjih dneh, po odstavitvi predsednika Viktorja Janukoviča, krepi zaskrbljenost pred separatističnimi težnjami na večinsko Rusiji naklonjenem polotoku. V Simferopolu so se v sredo spopadli zagovorniki in nasprotniki približevanja Rusiji, v Sevastopolu pa že nekaj dni potekajo množični proruski protesti. Množica je celo odstavila mestne oblasti in imenovala ruskega župana. Po navedbah protestnikov, ki so te dni vztrajali pred mestno hišo, so njihove sanje ponovna priključitev k Rusiji.

Moskva doslej z izjavami ni nakazala, da bi želela Sevastopol ali Krim znova sprejeti pod svoje okrilje, se je pa odzvala na dogajanje na Krimu in okrepila varnostne ukrepe svoje črnomorske flote, ki je nameščena v tamkajšnji pomorski bazi.