Zimski športi

Za Prevca se boj za rumeno majico šele začenja

STA / J. P.
27. 2. 2014, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc, z dvema kolajnama eden od slovenskih junakov minulih zimskih olimpijskih iger v Sočiju, je na prvi tekmi svetovnega pokala po igrah vnovič stopil na stopničke. V Falunu, kamor se je svetovni pokal spet vrnil po 12 letih, je Prevc na torkovi tekmi zaostal le za Nemcem Severinom Freundom.

Arsen Perić

Po prvi seriji včerajšnje tekme je bil deseti, po zaslugi odličnega nastopa v finalu pa je napredoval tik pod vrh na drugo mesto. "Tako veliki preskoki se res ne dogajajo velikokrat v svetovnem pokalu, ampak danes je na srečo meni uspel takšen. V prvi seriji sem naredil napako pri skoku, v drugi pa sem malo drugače pristopil k nastopu in si drugače tudi zamislil vse skupaj. Na koncu se je vse dobro izšlo, tako da sem lahko zadovoljen," je za STA po tekmi povedal močno prehlajeni Prevc, ki pa ga nahod, kot kaže, ne moti prav veliko.

Komaj 21-letni skakalec je v Falunu nastopil na svoji jubilejni že 100. posamični tekmi v karieri, ki jo je kronal s stopničkami. A ne le nove stopničke, nanje se je v svetovnem pokalu to zimo na posamičnih tekmah povzpel še devetič, ob tem ima v tej sezoni še dve ekipni zmagi, Prevc je z drugim mestom v Falunu vnovič oblekel tudi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu.

Komaj 21-letni skakalec je v Falunu nastopil na svoji jubilejni že 100. posamični tekmi v karieri, ki jo je kronal s stopničkami.

S tem je slekel dvakratnega olimpijskega prvaka iz Sočija Poljaka Kamila Stocha, ki zdaj za Prevcem v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostaja za 17 točk, tako da je boj za skupnega zmagovalca sezone, te bo konec na finalu v Planici od 20. do 23. marca, še povsem odprt.

Čeprav je v preteklosti skakalec iz Dolenje vasi večkrat omenil, da raje napada vrh, kot ga brani, upa, da ne bo čutil kakšnega večjega bremena in samozavestno napoveduje: "Upam, da imam zdaj dovolj izkušenj, da ne bo več kakšnega dodatnega bremena, ampak vse se bo hitro videlo na tekmah. Mislim pa, da se je pravi boj za rumeno majico zdaj šele začel."

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala konec tedna v finskem Lahtiju, kjer se bo začela finsko-norveška nordijska turneja (Lahti - Kuopio - Trondheim - Oslo), preden se bo svetovni pokal končal pod Poncami. Vmes skakalce čaka še svetovno prvenstvo v poletih v češkem Harrachovu.

Lahti je prizorišče tekem svetovnega pokala, kjer Prevc doslej še nikoli ni bil med najboljšo petnajsterico. A ta sezona je zagotovo drugačna. "Res je, sezona je letos drugačna, a bomo videli. Tam je spet zelo specifična skakalnica, treba se bo zbrati na skoke, biti povsem osredotočen na nastope in mislim, da mi s takšnim pristopom lahko uspe," je še dejal Prevc, ki se bo s celotno ekipo že danes preselil v Lahti. Ekipi se na Finskem še ne bo pridružil Robert Kranjec, ker v poškodovanem kolenu še čuti močne bolečine, zato bo pod vodstvom trenerja Janija Grilca dobro pripravljenost vzdrževal na treningu doma v Planici.

Lahti je prizorišče tekem svetovnega pokala, kjer Prevc doslej še nikoli ni bil med najboljšo petnajsterico. 

Na 90-metrski skakalnici je Kranjec te dni že skakal, a zdaj upa, da bo dobil priložnost še na 120-metrski, ki ta čas pod Poncami ni pripravljena. A Grilc je v pogovoru za STA potrdil, da bo 120-metrska naprava v Planici v nedeljo nared, tako da bosta s Kranjcem pred nadaljevanjem sezone in svetovnim prvenstvom v poletih v češkem Harrachovu, kjer bo Leteči Kranjec branil naslov svetovnega prvaka iz Vikersunda, lahko trenirala še na večji skakalnici.