Palestinski nogometaš Mahmud Sarsak je zavrnil Barcelono, potem ko ga je ta povabila na el clasico.

Barcelona je pred kratkim na obračun proti Realu povabila nekdanjega izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki se trenutno udejstvuje kot pisec športnih kolumn. Slednji je bil leta 2006 zajet v Gazi, po petih letih v Hamasovem ujetništvu pa so ga v veliki izmenjavi izpustili na prostost.

Barcelonina odločitev o povabilu Šalitu je močno razburila Palestince, vladajoča politična stranka Hamas je zaradi tega celo pozvala k bojkotu, če bo na el clasicu tudi nekdanji izraelski vojak. Pri katalonskem klubu so se se naknadno odločili, da na el clasico povabijo tudi palestinskega nogometaša, ki so ga julija letos izpustili na prostost, potem ko je, ne da bi mu sodili, tri leta preživel v izraelskem zaporu. Vendar pa so pri Barceloni račun delali brez krčmarja.

"Na tekmo so me povabili le, ker želijo ublažiti pritisk, ki je nastal po povabilu Gilada Šalita. Na takšen način ne gre izenačevati žrtev in agresorjev. Obstaja velika razlika v odvzemu prostosti oboroženemu in uniformiranemu vojaku, ki ubija nedolžne, ter odvzemu prostosti nogometašu, ki se odpravlja na tekmo," je svojo odločitev pojasnil Sarsak.