Ostali športi

Biološki starši so ga zapustili

Tomaž Mihelič / Lady
1. 10. 2012, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Darko Đurić ni vzor le invalidom, ampak vsem ljudem, ki se želijo postaviti na noge. Njega je usoda prikrajšala za obe in še za roko povrhu, vendar je moč našel v sebi.

Moč, da stopi pokončno in ponosno na vrh. Dokazal je, da se življenjska energija ne skriva v udih, temveč v srcu, in nas opomnil, da je mogoče vse, če se le pogumno in vztrajno spopadeš z ovirami.

Za prve korake se je Darko boril kot pravi upornik in kljuboval naravnim zakonom, po katerih velja, da se lahko hodi le z nogami. Tudi brez njih se zmore, če si dovolj močan in trmast. Njegova biološka starša, oče delavec in mati snažilka, žal nista bila. Ko se jima je po zdravem sinu in hčerki 11. septembra 1989 rodil fantek s hudo gensko napako, za katerega si niti v sanjah nista mogla mislila, da bo odrasel v pravega šampiona, nista zdržala pritiska. Sprejela sta težko odločitev in ga pustila v zavodu za rehabilitacijo.

Dve leti pozneje sta ga tam prvič srečala Veronika in Milan Debeljak, starša štirih otrok. Bila je ljubezen na prvi pogled. V hipu sta se odločila, da ga posvojita, in z veliko vere v boga sprejela za marsikoga drzno, a za vse srčno odločitev, da mu odpreta vrata svojega doma. Danes sta tistemu zgoraj nadvse hvaležna, saj je z Darkom na kmetijo v Podbrezje prišlo nepopisno veselje. 

Treba je skočiti v vodo in splavati

Z osnovno šolo so bili v koloniji, in ker ni hotel biti drugačen od vrstnikov, ki so veselo čofotali v morju in bazenu, se je trmasto vrgel vanj in skoraj utonil. Rek, da je treba skočiti v vodo in splavati, je morda vzel nekoliko preveč dobesedno, tako da so ga morali sprva reševali. Toda ne dolgo. Čudežni deček brez nog in le z levico je splaval kot riba v vodi ali bolje kot delfin. Ta stil je namreč njegova paradna disciplina in prav v njej je na letošnjih paraolimpijskih igrah v Londonu v svoji kategoriji postavljal rekord za rekordom. 

Celo zgodbo si lahko preberete v aktualni številki revije Lady!