Košarka

V posmeh skakalcem

Jurij Završnik
26. 11. 2013, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Začetek sezone v skokih je bil iz slovenskega zornega kota zelo uspešen.

Grega Wernig

Po ekipni zmagi v soboto je Jurij Tepeš stal na stopničkah tudi na posamični tekmi, ki pa sta jo zaznamovala zmagovalec pretekle sezone, Avstrijec Gregor Schlierenzauer, in svetovni prvak, Norvežan Anders Bardal, ki nista želela nastopiti.

Zagotovo to, da nista nastopila najboljša skakalca pretekle sezone, nedeljsko tekmo v Klingenthalu tekmovalno postavlja pod velik vprašaj. Predstavljajte si, da na dirki formula ena ne bi nastopila Sebastian Vettel in Fernando Alonso, ker bi recimo padal dež in bi bilo dirkanje po njunem mnenju preveč nevarno. Bi bila potem dirka še regularna. Teoretično bi seveda bila, s tekmovalnega vidika pa bi bilo vse skupaj postavljeno v precej drugačno luč.

Trenerska

Na prvi tekmi nove sezone je nastopilo 48 skakalcev, potem pa Schlieri in Bardal nista hotela skočiti. Žirija je nato prvo serijo registrirala brez omenjenih skakalcev in najprej prestavila, nato pa odpovedala drugo serijo. Rezultati so obveljali in prve zmage v svetovnem pokalu se je veselil Poljak Krzysztof Biegun. Trener avstrijskih skakalcev Alexander Pointner je povedal, kaj je dejal svojemu varovancu, ki je bil še na vrhu. »Obema sem povedal, da sta najboljša skakalca na svetu in da morata dobro premisliti, kaj naj storita. Najboljši skakalci ne smejo biti igrače v rokah nekaterih. Zaradi nenadnih sunkov vetra je bila to zelo živčna tekma,« je povedal Pointner, ki se je jezil na žirijo tudi zaradi tega, ker je hotela izpeljati še drugo serijo. »V posmeh vsem skakalcem je žirija napovedala še drugo serijo. Moram reči, da je to nespoštovanje športnikov. Skoraj sem dobil občutek, da so samo igralci v nekem šovu, ki je tokrat potekal na skakalnici,« je bil kritičen Pointner.

Bardala trenira avstrijski trener Alexander Stöckl, ki svojega varovanca razume: »Zelo spoštujem odločitev mojega skakalca. V stanju, kot je bilo, je bilo verjetno bolj pogumno reči ne kot da.«

Ernst Vettori: Vprašanje je seveda, ali je tekma s tekmovalnega stališča taka, kot bi morala biti, če ne sodelujeta najboljša skakalca.

Schlierijeva

Najboljši avstrijski skakalec je takoj po sestopu s skakalnice dejal, da ni hotel preveč tvegati v olimpijski sezoni. »Odločili smo se, da ni nobene potrebe, da bi skakali pri devetih metrih. Če veter piha devet metrov na sekundo, je preprosto preveč nevarno. V takem primeru varnost športnikov ni več na prvem mestu. Zato je bila odločitev, ki smo jo sprejeli, za nas povsem jasna in preprosta,« je včeraj povedal Schlierenzauer. Žirija je potem zaradi premočnih sunkov vetra drugo serijo odpovedala in obveljali so rezultati prve serije. »Moram reči, da sem se kar malo začudil in spraševal, kako sploh lahko razmišljajo o drugi seriji, potem ko se je tekma vlekla že več kot pet ur. To bi bilo že malce nespoštljivo. Postavlja se vprašanje, ali je bilo vse skupaj potrebno in odgovorno do skakalcev,« je nadaljeval Gregor. »Varnost športnika mora biti vedno na prvem mestu. Ko piha veter osem ali devet metrov na sekundo v vseh smereh, ne moremo govoriti o pošteni tekmi. V tej sezoni bo šlo tudi za kolajne na olimpijskih igrah in tudi zaradi tega ni prav pametno, da tako tvegam. Posebej na začetku sezone ne,« je končal Schlierenzauer, ki se mu njegova odločitev ne zdi nič nenavadna.

Vettori: Kazni ne bo!

Zanimalo nas je tudi, kaj bo o nenavadnem dogodku povedal Ernst Vettori, nekdanji skakalec, ki je od leta 2010 direktor za skoke in nordijsko kombinacijo pri avstrijski smučarski zvezi. Nekdanji olimpijski zmagovalec (Albertville 1992) je tudi v komiteju mednarodne smučarske zveze za skoke in je bil seveda tudi v Klingenthalu. »Odločitev Schlierenzauerja in Bardala je bila prostovoljna in tekma je bila po vseh pravilih regularna. Vprašanje je seveda, ali je tekma s tekmovalnega stališča taka, kot bi morala biti, če ne sodelujeta najboljša skakalca. Toda kar je bilo, je bilo. Res pa je, da se v skokih tekmuje na prostem in da smo vsi odvisni od vremena oziroma vetra in da proti temu ne moremo nič. Odločitev, da se ne bosta spustila po smučini, je bila za oba tekmovalca zelo težka, ampak presodila sta, da so razmere preveč nevarne, da bi tvegala,« je povedal Vettori, ki se seveda dobro zaveda, kako nevarni so lahko skoki, saj ima kar 15 zmag na tekmah svetovnega pokala, dvakrat je slavil tudi na novoletni turneji. Ali bo kot direktor za skoke pri avstrijski zvezi kaznoval tekmovalca, ker ni hotel nastopiti na tekmi? »Za božjo voljo, ne!« se je nasmejal Ernst. »Vsak tekmovalec ima pravico, da se tako odloči in da oceni, da razmere v tistem trenutku niso take, da bi lahko tvegal, zlasti če ni povsem prepričan o sebi in svojih sposobnostih.«

Miran Tepeš: Zaradi vetra se je stanje na skakalnici spreminjalo in ne bi bilo pošteno do drugih skakalcev, če bi tekmo recimo odpovedali, ko sta bila na vrhu samo še Schlierenzauer in Bardal.

Tepeš: Mogoče je bila pametna odločitev

Eden tistih, ki odločajo o tem, ali naj se v takih razmerah, kot so bile v nedeljo v Klingenthalu, tekma nadaljuje ali ne, je tudi naš nekdanji skakalec Miran Tepeš (tudi Jurijev oče), ki je zdaj pomočnik direktorja svetovnega pokala. »Tekma je bila, če pogledamo predpise, popolnoma regularna. Bila je pač ena od tekem, na katerih smo imeli težave z vetrom. Naredili smo statistični pregled in ugotovili, da je 30 odstotkov tekem v sezoni takih, da imamo težave z vetrom. Tako pač je, saj so skoki šport na prostem in proti naravi ne moremo narediti nič. Nimamo vpliva na vremenske pogoje,« je povedal Tepeš, ki je bil na sestanku, ko je žirija odločila, da se poskusi tudi z drugo serijo, in ni odpovedala tekme med prvo serijo. »Žirija je med prvo serijo ocenila, da razmere niso preveč nevarne. Zaradi vetra se je stanje na skakalnici spreminjalo in ne bi bilo pošteno do drugih skakalcev, če bi tekmo recimo odpovedali, ko sta bila na vrhu samo še Schlierenzauer in Bardal,« je dejal Miran, ki je dodal tudi, da je bil na sestanku žirije tudi direktor Avstrijcev Vettori. Toda ali se je že kdaj zgodilo, da sta se najboljša skakalca zaradi vetra odrekla nastopu? »To ne vem, vem pa, da se je že dogajalo, da kakšni skakalci zaradi takšnih ali drugačnih razmer niso skočili in so se sami odločili, da ne nastopijo. Kar nekajkrat se je zgodilo, da so posamezniki ocenili, da niso sposobni ali da niso dovolj dobro pripravljeni, da bi v določenih razmerah opravili varen skok. Seveda nikogar ne moreš prisiliti, da skoči, saj je to stvar vsakega posameznika, in povsem človeška odločitev je, da se nekdo premisli ali odloči, da se pač ne spusti po zaletišču,« je o svojih izkušnjah pripovedoval Tepeš.

V preteklosti je bilo že več kritik na račun žirije, ki ji mnogi očitajo, da skuša na vsak način izpeljati tekmo zaradi gledalcev ob skakalnici in tudi zaradi televizijskega prenosa (beri: reklame in sponzorji). »Če žirija oceni, da so razmere še obvladljive, kot se je odločila tokrat, potem je pač tako. Ne moremo pa dovoliti, da bi športniki vodili tekmo. To pač ne gre. Bardal je po tekmi sam povedal, da ima premalo skokov na snegu, da bi se počutil povsem varnega, za odločitev in vodenje tekme pa nam je čestital tudi norveški trener. V takih razmerah mora imeti tekmovalec predvsem močne živce. Pogum pa mora imeti vsak skakalec, ki se spusti dol, zato ne moremo reči, da sta bila Schlieri in Bardal revi. Mogoče pa sta bila pametna, da nista skočila, ker nista imela dovolj prepotrebne samozavesti za varen in uspešen skok,« je končal Miran.