Slovenija

Sojenje suspendiranemu sodniku pri koncu

STA/M.J.
26. 11. 2013, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Sojenje suspendiranemu celjskemu sodniku in soobtoženima, nekdanjemu vodji laške komunale Marjanu Salobirju in celjskemu podjetniku Esadu Ramiću, se bliža koncu. Danes sta na sodišče prišli še zadnji dve priči, sodišče mora opraviti le še nekatere poizvedbe in prebrati določene listinske dokaze.

Thinkstock

Tožilstvo Škobernetu očita, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za nekdanjega lastnika nočnega lokala v Celju Esada Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Obtoženi naj bi od Čehajića najprej prejeli 9000, nato pa še 18.000 evrov, prav Čehajić pa je tisti, ki je konec leta 2010 policiji naznanil domnevno kaznivo početje trojice.

V današnjem nadaljevanju sojenja je ponovno pričal celjski okrožni državni tožilec Darko Kežman, kot priča je nastopil že 30. maja. Kežman je preganjal Čehajića zaradi domnevne prostitucije. Na sodišču so predvajali posnetek pogovora, posnetega 21. novembra 2010 med Kežmanom in Čehajićem, saj je bil slednji takrat že tajni policijski sodelavec.

Omenjena sta se srečala na sodišču in tožilec mu je dejal, da zanj po 11 letih, kolikor so bile stare obtožbe o prostituciji, noben tožilec ne bo zahteval zapora, temveč pogojno kazen. Danes je Kežman pojasnil, da je le želel, da bi se zgodba čim prej končala, saj je to bila ena najstarejših zadev, ki so jo v tistem času obravnavali na celjskem okrožnem sodišču.

Škoberneta je takrat poznal "kot odličnega sodnika in poštenega človeka", zato mu je tudi zaupal, ko je Škoberne pristopil k njemu in mu povedal, da je Čehajića doletela težka življenjska preizkušnja, zaradi katere je spremenil način življenja. Škoberne mu je povedal tudi, da nameravajo Čehajiću ukiniti pripor, Kežman pa naj bi s tem soglašal.

A danes ima občutek, da se je njegovo zaupanja zlorabilo, saj se Čehajić mesec dni kasneje, ko je potekal narok zaradi zgoraj omenjenih obtožb, ni obnašal, kakor je Kežman pričakoval. Menil je namreč, da bo Čehajić priznal krivdo, se pokesal in pristal na to, da se preberejo izpovedi prič in jih torej ni treba vabiti, s tem pa bi bistveno skrajšali postopek.

Sojenje se nadaljuje v četrtek 5. decembra.