Košarka

EuroBasket 2013: Hrvaška in Litva šele po podaljških, Izrael in Turčija do visokih zmag

STA / A.M.
8. 9. 2013, 23.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poleg razburljive večerne tekme med Slovenijo in Hrvaško, ki ji je seveda veljalo največ pozornosti med zadnjimi dvoboji četrtega kroga eurobasketa, so bile na sporedu še tri. V Ljubljani je Izrael premagal Belgijo s 87:69, v Kopru je Turčija ugnala Švedsko s 87:64, na Jesenicah pa je tudi odločal podaljšek, Litva je Črno goro premagala s 77:70.

Krater Media Agency

Na tekmi v Ljubljani je Izrael, ki je na prvih treh tekmah trikrat izgubil, pristrigel peruti Belgijcem, ki so se po dveh zmagah že videli v igri za nadaljevanje EP. A dvoboj v Tivoliju je bil nazadnje razmeroma izenačen pri izidu 20:21 in 24:23 v drugi četrtini. Ob koncu tretjega dela so Izraelci stopili na plin in razlika je skokovito naraščala, tudi do 63:42 in 75:50, pa do končnih in nekoliko ublaženih 87:69. Belgijci so se predali že precej pred koncem, na koncu je še največ točk, 14, dosegel Maxime De Zeeuw, najboljša strelca pri zmagovalcih pa sta bila Afik Nissim s 23 točkami in Yotam Haplerin s 14.

Precej bolj izenačeno je bilo med Litvo in Črno goro. Ekipi sta imeli pred začetkom dvoboja podobno izhodišče, Litva dve zmagi, Črna gora eno, večji del tekme pa sta se izmenjavali v vodstvu. A več kot sedem (Litva) in štiri točke (Črna gora) prednosti nobena ekipa ni imela in o uspehu je odločala četrta četrtina. V tej so bili za začetek vendarle bolj zbrani in natančni Litovci, si priigrali že osem točk naskoka (57:49), kar pa le ni bilo dovolj, saj je bil izid dve minuti pred koncem spet le še 57:56, Tyrece Rice pa je Črnogorcem pičlih deset sekund pred sireno s trojko prinesel podaljšek. V tem pa so Balkanci povsem zmrznili in v zadnjih dveh minutah po izidu 70:72 niso več dosegli koša, Darius Lavrinovič in Jonas Valančiunas pa sta odločila zmagovalca, pri katerem je Ksistof Lavrinovič kot najboljši strelec dosegel 24 točk; Rice je bil z 19 najboljši pri tekmecih.

V Kopru je Švedom, potem ko so pripravili eno večjih senzacij in v soboto povsem potolkli Rusijo, zmanjkalo moči še za eno presenečenje. Turčija, s tremi porazi tako kot Rusija veliko razočaranje na slovenskem EP, je šele na četrti tekmi upravičila teoretični status favorita. Ni pa šlo zlahka, saj so bili Švedi trd tekmec in so bili do polčasa blizu, potem pa so Turki v nekaj minutah povedli s 55:38 in zmagovalec, čeprav je bilo slavje Pirovo, je bil odločen. Na koncu je bilo 87:74, za Turčijo je Ender Arslan dosegel 22, Ersan Iliyasova pa 21 točk. Pri Švedih pa se je z 18 najbolj izkazal Jeffrey Taylor.