Bencin

Vettel zmagal v Monzi

STA / A.M.
8. 9. 2013, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemec Sebastian Vettel je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 za VN Italije v Monzi.

Reuters

Sezona formule 1 se bo nadaljevala čez 14 dni s preizkušnjo na ulicah Singapurja.

Podobno kot pred 14 dnevi v belgijskem Spaju je imela tudi italijanska dirka podoben razplet. Vettel je dosegel novo zmago in še povečal prednost v SP. Trikratni svetovni prvak in branilec lovorike ima po 12 dirkah že 53 točk naskoka pred Alonsom, tako da si lahko teoretično privošči celo dve ničli, pa bo še vedno ostal v vodstvu. Do konca je sicer še sedem dirk.

Na startu je imel nekaj težav, vseeno pa je obdržal prvo mesto iz kvalifikacij. Alonso je bil na začetku nekaj krogov četrti, a je potem hitro prehitel sotekmovalca Brazilca Felipeja Masso in Webbra. A do prvega mesta ni mogel, saj je bil Vettel preveč zanesljiv, tako da si je Nemec na koncu zasluženo privozil tretjo zmago v Monzi po letih 2008 in 2011. Na zmagovalnem odru se sicer ni mogel počutiti povsem domače, saj so ga številni Ferrarijevi navijači, ki so se po dirki zgrnili na stezo, izžvižgali, bučen aplavz pa namenili Alonsu, vseeno pa je bil z doseženim zelo zadovoljen.

"Dirka je bila fantastična. Res je, da je razlika, ali voziš za rdeče ali proti njim, toda premagati Ferrari na njegovem terenu je tudi nekaj vredno," je menil Vettel. Priznal je, da je imel ob koncu dirke nekaj težav z menjalnikom, ki pa nazadnje niso vplivale na razplet.

Tudi drugouvrščeni Alonso je na koncu priznal, da je zadovoljen, ni pa skrival ambicij še po mestu višji uvrstitvi naslednje leto: "Drugo mesto je v redu, podelitev pred takšnim občinstvom pa najboljša v sezoni. Upam, da bova s Sebastianom naslednje leto spet zraven, a takrat bi bil jaz na najvišji stopnički."

Webber na tretjem in Massa na četrtem mestu sta sestavila še drugi par Red Bullovih in Ferrarijevih dirkačev na vrhu, peti je bil Nico Hülkenberg (Sauber), njegov nemški rojak Nico Rosberg z Mercedesom pa je bil šesti. Za njim sta se uvrstila še bodoči Red Bullov drugi voznik Avstralec Daniel Ricciardo (Toro Rosso) ter Francoz Roman Grosjean (Lotus).

Slabše od pričakovanj se je dirka razpletla za Britanca Lewisa Hamiltona, ki je bil šele deveti, brez novih točk pa je ostal Finec Kimi Räikkönen, v Monzi je bil šele 11., potem ko je imel že v prvem krogu težave s predrto pnevmatiko in je po postanku v boksih padel celo na 21. mesto. Zadnjo točko je v Monzi dobil Hamiltonov rojak Jenson Button (McLaren). Hamilton, s svojo predstavo je bil zelo nezadovoljen že po kvalifikacijah, je v SP zdaj tretji s 141 točkami, a je po dirki priznal, da skorajda nima več možnosti, da bi resno posegel v boj za prvaka, saj je njegov zaostanek že 98 točk. Räikkönen je četrti s 134, Webber pa peti s 130.