Košarka

Legenda napoveduje: »Celje bo gorelo!«

Stane Ravnikar
7. 9. 2013, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav je trenutno polno zaposlen kot strokovni komentator na televiziji Šport TV, si je eden naših najboljših košarkarjev vseh časov Matjaž Smodiš vzel nekaj minut in za nas strnil vtise o EuroBasketu, tekmah, ki so ju naši junaki že odigrali, in favoritih prvenstva.

Nikola Miljković, Grega Wernig, Šport TV: Tadej Tinev
Smodiš: "To je eno najboljših prvenstev do zdaj."

Kaj trenutno počnete poleg dela pri KK Krka? Kakšna je vaša funkcija v klubu? Kako boste spremljali EuroBasket?

Sem svetovalec pri Krki, trenutno pa sem strokovni sodelavec pri televiziji Šport TV. V studiu sestavljam voditeljski par z Anžetom Bašljem. 

Kakšna je po vaših občutkih raven organizacije v primerjavi z evropskimi prvenstvi v drugih državah?

Tokrat vidim stvari v drugi luči, prej sem to doživljal kot športnik, zdaj kot navijač. Menim pa, da je to eno boljših prvenstev do zdaj.

Nikola Miljković, Grega Wernig, Šport TV: Tadej Tinev
Čeprav so bili Španci prvi favoriti prvenstva, bodo tudi naslednje tri tekme v predtekmovanju vse prej kot lahke.

Kako ste zadovoljni z igro slovenske reprezentance po dveh tekmah? Kaj so po vašem mnenju njene največje prednosti in kje so rezerve?

Igrali so dve različni tekmi, na eni so bili favoriti, na drugi v podrejenem položaju oziroma brez pritiska. Videli smo vse dobre in slabe stvari. Najlepše je, da so kljub težavam dobili prvo tekmo in da so na drugi ob fenomenalni publiki dali tudi več od pričakovanega in premagali prvega favorita. Bistveno je, da se borijo, da dajejo maksimum, to je edino, kar lahko od njih pričakujemo.

»Skrbelo me je, da bi izpustil kakšno neumnost.«

Prednost je protinapad oziroma odprta igra. Odgovarja nam, ker imamo igralce, ki jim ustreza hitra igra. Prišle bodo tekme, kjer bodo blesteli tudi drugi igralci in več napadali po globini. Lahko igramo bolje v obrambi, proti Čehom na tem področju nismo blesteli, saj je kakšen igralec ostal sam.

Zoran Martič je dejal, da je težava Špancev, da se selektor boji igrati brez Marca Gasola. Je to njihova glavna hiba?

Mogoče drži, da so preveč odvisni od njega, saj so malo nebogljeni, ko njega ni. Dobro smo jih omejili, sploh na poziciji branilcev, poleg Calderona je bilo dosti drugih, ki bi nas lahko ogrozili, pa nas niso. Nimajo tako močne klopi.

Nikola Miljković, Grega Wernig, Šport TV: Tadej Tinev
Matjaž Smodiš je s Krko tudi v svoji zadnji sezoni osvojil naslov državnih prvakov.

Kdo so po vašem mnenju glavni favoriti za medalje?

Še zmeraj so to Španija, Francija, Srbija in Litva. Potem pa je že Slovenija. Ne smemo pozabiti na Grke.

Kaj napovedujete za naslednje tri tekme z Gruzijo, Hrvaško in Poljsko? Kje so prednosti in slabosti naših naslednjih nasprotnikov?

Gruzija je neugodna, ima majhno bazo igralcev, a dajejo svoj maksimum, se ne predajo in so nesrečno izgubili s Hrvati. Težava bo, ker smo mi favoriti proti njim in bo težja tekma kot proti Špancem. Hrvaška igra slabo, ampak še zmeraj je v igri za napredovanje. To bo naporna tekma z močnim nacionalnim nabojem. Celje bo 'gorelo'. Zgodi se lahko kar koli. Poljaki imajo dobro ekipo po imenih, a ne igrajo dobro. Za zdaj se jim ni še nič izšlo oziroma poklopilo. Lahko je nevarna tekma, na kateri bo treba potrditi mesto za naprej, in če igraš proti nekomu, ki je že izločen … Vse tri tekme bodo naporne.

Vas je na splošno kdo presenetil na tem EP do zdaj? Videli smo kar nekaj presenečenj.

Nihče ni pričakoval zmag Italijanov na prvih dveh tekmah. Grčija igra po pričakovanjih, razočaranje pa so Rusi, tudi Turki so za zdaj polom in nisem pričakoval, da bodo tako slabo igrali. Presenečenje pa so Finci. Srbi igrajo po pričakovanjih, presenečenje je Latvija, verjamem, da je Makedonija razočaranje, sploh glede na prvo tekmo s Črno goro, ki meče malo črnega madeža na prvenstvo. Litva je močna, mogoče sem več pričakoval od BiH na prvih dveh tekmah. Menim pa, da bo v nadaljevanju zelo nevarna Črna gora. Ukrajina je presenečenje številka ena, tudi Nemci, ko so premagali Francoze. Razočaranje je Izrael, ki je izgubil na obeh tekmah. So pa še vse skupine odprte in bo zanimivo do konca.

Nikola Miljković, Grega Wernig, Šport TV: Tadej Tinev
»Bistveno je, da se borijo, da dajejo maksimum, in to je edino, kar lahko od njih pričakujemo.«

»Glavni favoriti za medalje so še zmeraj Španija, Francija, Srbija in Litva. Potem pa je že Slovenija. Ne smemo pozabiti na Grke.«

Kako se počutite na sovoditeljskem stolčku z Anžetom Bašljem? Delujete precej sproščeno.

Nisem vedel, kaj naj pričakujem. Skrbelo me je, da bi izustil kakšno neumnost. Je pa zelo zanimiva izkušnja.

Že leta 2009 ste bili kot kapetan zgled in spodbuda za mlade igralce v reprezentanci. Ste tudi zdaj v stikih z igralci v trenutni reprezentanci? Še vedno pomagate mladim in bolj izkušenim igralcem s kakšnim nasvetom, idejo? 

Ne. Slovenski reprezentanti trenutno najbolj potrebujejo mir. Manj ljudi je okoli njih, bolje je za vse. Ne rabijo nasvetov, ne kritik in ne pohval, ampak mir. Drugače pa z veseljem pomagam z nasveti, predvsem v Krki.

V čem se po vašem ta reprezentanca razlikuje od tiste leta 2009, s katero ste na Poljskem dosegli odlično četrto mesto?

Še najbolj po tem, da je spremenjena, igrajo drugačno, zelo hitro košarko s protinapadi. Takrat smo mi igrali bolj počasi, na daljše napade, kar nam je ustrezalo. Meni in Erazmu Lorbku je počasna igra bolj odgovarjala. Zdaj bi imela probleme, so zelo hitri.

Bi še vedno igrali v reprezentanci, če bi vam to dopuščalo zdravje?

Definitivno.

EuroBasket doma. Slovenija ima na tribunah že tradicionalno močno podporo navijačev, tokrat pa bomo navijači z njimi od prve do zadnje minute. Je po vašem mnenju igranje pred domačim občinstvom prednost ali slabost? Kako ste se skozi kariero sami spopadali s podobnim pritiskom? Bi bilo zaradi omenjenega pritiska v reprezentanci treba imeti tudi psihologa, ki ga letos nimamo?

Prednost. Na tekmi proti Španiji je publika prispevala svoj delež in so naši kar poleteli.  Psiholog ni potreben, pritisk moraš vzeti kot nekaj pozitivnega.