Slovenija

Klemen Gerčar svetovni prvak

STA / A.M.
8. 9. 2013, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski motokrosist Klemen Gerčar je sezono svetovnega prvenstva razreda MX3 kronal na najboljši možen način. Na zadnji dirki v slovaških Senkvicah je s šestim mestom obdržal skupno vodstvo in osvojil naslov svetovnega prvaka za sezono 2013.

Mediaspeed

Na današnji zadnji dirki je sicer zmagal Čeh František Smola, drugi je bil Nemec Christian Brockel, tretji pa Avstrijec Matthias Walkner. Martinek je bil četrti, Gerčar šesti, drugi slovenski predstavnik Matevž Irt je po šestem mestu v prvi vožnji v drugi vožnji ostal brez uvrstitve in bil na koncu 14.

Pred tremi meseci je Gerčar z zmago na domači dirki v Orehovi vasi postavil temelje za uspeh. V lanski sezoni je končal na skupno drugem mestu, a pred letošnjo sezono ni skrival želje, da bi se povzpel še stopničko višje. Ta se mu je začela uresničevati po Orehovi vasi, zmaga ga je namreč potisnila na skupno prvo mesto, deset dni zatem pa je bil najboljši še v Maggiori v Italiji. Zmagal pa je tudi na dirki v Veliki Britaniji, na predzadnji postaji na Češkem pred tednom dni pa je bil tretji. Takrat je njegov najhujši tekmec v skupnem seštevku domačin Martin Michek osvojil drugo mesto, tako da je Gerčar na zadnjo postajo sezone prišel s 13 točkami naskoka.

Današnja dirka se sicer ni razpletla po željah slovenskega dirkača, a je nazadnje njegova prednost vendarle ostala dovolj velika, da je tudi po zadnji tekmi sezone ostal na vrhu. Na Slovaškem je Gerčar sicer dobro pričel, saj je kvalifikacije končal na drugem mestu in si s tem priboril dobro izhodišče za dirko. Start prve vožnje pa ni Gerčarju prinesel nič dobrega, ob trku z lanskim prvakom Avstrijcem Matthiasom Walknerjem je namreč padel in dirko nadaljeval povsem iz ozadja, a je prvo vožnjo le končal na sedmem mestu. Ker je bil Michek drugi, je to pomenilo, da se je prednost pred zadnjo vožnjo zmanjšala na vsega pet točk. Tik pred Gerčarjem je to vožnjo končal Irt.

Drugo vožnjo je Gerčar začel nekoliko bolj zadržano, saj ni želel tvegati še enega padca. Med dirko sta se z Michekom ves čas prehitevala in se izmenjevala na mestih, čeprav povsem na vrh nista mogla. Gerčarju je na koncu šesto mesto v tej vožnji, ker se je Čeh uvrstil tik za njim, zadostovalo za naslov svetovnega prvaka. Čeh je danes dobil sedem točk več kot Gerčar, tako da je bila razlika na koncu šest točk (353-347) v korist Slovenca, ki se je tako razveselil prve skupne zmage v karieri.

"Zelo sem vesel, da mi je uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka. Zahvalil bi se celotni ekipi in vsem, ki so me vsa leta podpirali. Hvala tudi navijačem," je bil po prihodu v cilj navdušen Gerčar. Zanj je bila sicer to letošnja najslabša uvrstitev, saj se na devetih dirkah le dvakrat ni uvrstil na zmagovalne stopničke, trikrat je zmagal.

Po lanskem naslovu mladinskega svetovnega prvaka Tima Gajserja je Gerčarjev dosežek nov lep uspeh slovenskega motokrosa na svetovni ravni. Prav tako pa gre za enega največjih uspehov slovenskega motošporta, naslova svetovnega prvaka se je doslej dvakrat veselil Igor Jerman v vzdržljivostnem motociklizmu.