Šport

Bo Armstrong ostal brez sedmih naslovov s Toura?

S.R.
24. 8. 2012, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sedemkratni zmagovalec kolesarske dirke Tour de France Američan Lance Armstrong se ne bo več boril proti obtožbam o zlorabi nedovoljenih poživil.

Ameriška agencija za boj proti dopingu je takoj izjavila, da mu bo odvzela vseh sedem naslovov s slovite dirke Tour de France. Armstrong, sicer po mnenju mnogih eden največjih športnikov, ki je uspešno premagal tudi raka, je odločitev sporočil v pismu tik pred rokom za pritožbo. V njem je zapisal, da v življenju vsakega človeka pride trenutek, ko ima dovolj. Lance se z obtožbami namreč spopada že od leta 1999. Sedaj se je preprosto odločil, da se s tem več ne bo ukvarjal ne glede na posledice.

Kmalu po tem ko je Lance naznanil svojo odločitev je predstavnica za odnose z javnostjo pri ameriški protidopinški agenciji USADA Annie Skinner izjavila, da mu bo agencija odvzela sedem naslovov prvaka Tour de France in mu za vedno prepovedala nastope na profesionalnih kolesarskih dirkah. Armstrong sicer trdi, da USADA nima pooblastil, da bi mu odvzela naslove, a vodja agencije Travis Tygart meni drugače. Čeprav Armstrong v življenju ni padel na doping testu, pa USADA njegovo odločitev razume kot priznanje krivde.

Armstrong se je lani sicer upokojil z dirk, še vedno pa je aktiven v lastni dobrodelni organizaciji Livestrong, ki se posveča bolnikom z rakom, ki ga je Lance tako uspešno premagal.

Kljub temu, da se Lance Armstrong več ne namerava boriti proti obtožbam, vztraja pri dejstvu, da ni nikdar storil ničesar narobe. Še več, zgrabil bi vsako priložnost, da dokaže svojo nedolžnost, a ne želi več sodelovati v procesu, ki ga opisuje kot enostranskega in nepoštenega.

Tako se lahko zgodi, da bo Lance prav kmalu ostal brez vseh naslovov z dirke Tour de France. Odločitvi agencija USADA bi sicer lahko nasprotovala Mednarodna kolesarska zveza, a se slednja ni še nikdar uprla odločitvam protidopinške agencije, tako da za to ni prav veliko možnosti.