Šport

Kozmus v Londonu na OI osvojil srebro

6. 8. 2012, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Primož Kozmus je v finalu olimpijskih iger v Londonu v metu kladiva osvojil srebrno medaljo z rekordom sezone 79,36 m.

S tem je po zlatu v Pekingu osvojil svojo drugo olimpijsko kolajno. Pred njim je bil le Madžar Krisztian Pars (80,59 m), tretji pa je bil Japonec Kodži Murofuši (78,71 m). Kozmus je osvojil četrto slovensko odličje na teh OI. 

Kozmus je finale začel z 78,97 m in vodil do nastopa Parsa, ki ga je je prehitel za 17 cm (79,14 m). Njegov drugi met je bil neveljaven, saj je zadel zaščitno mrežo. Pred tem sta se mu približala predvsem Ukrajinec Aleksij Sokirskij (78,25), pa tudi Rus Kiril Ikonikov (77,86). Po drugem poskusu Brežičana pa je bilo tekmovanje kar nekaj časa prekinjeno, saj je kladivo obtičalo nekaj manj kot osem metrov visoko in ga nikakor niso spravili na tla.

Po prekinitvi je aktualni svetovni prvak Murofuši, v prvi seriji je imel neveljaven met, prešel na četrto mesto z 78,16 m. Kozmus je v tretji seriji prestopil, Murofuši je z 78,71 m prišel na tretje mesto, Pars pa z 80,59 m še povečal vodstvo. Slovenski rekorder je tudi v četrti seriji zadel mrežo in še tretjič ostal brez izida, Pars in Murofuši pa svojih dosežkov nista popravila. Kozmus pa se ni predal in je v peti seriji z 79,36 m nekoliko ušel tekmecem na čelu z Murofušijem in se približal Parsu. Oba omenjena sta ostala na prvem in tretjem mestu ter pri svojih dosežkih pred odločilno zadnjo serijo. V njej je Murofuši vrgel 76,47 m, Kozmus 78,59 m, Pars pa 78,88 m.

Kozmus je lahko začel slavje svoje druge olimpijske medalje, s katero se je utrdil na prvem mestu slovenskih atletov vseh časov in je peti na slovenski lestvici. Pred njim sta atletski odličji na OI osvojili le Brigita Bukovec, srebrna v Atlanti 1996 na 100 m ovire, ter Jolanda Batagelj, bronasta na leta 2004 v Atenah na 800 m.

Kozmus, branilec olimpijskega naslova, se je 3. avgusta v velikem slogu uvrstil v boje za medalje. V kvalifikacijah je že v svojem prvem metu orodje vrgel 78,12 m in kot prvi presegel kvalifikacijsko daljavo za finale (78 m).

Svetovni prvak iz Berlina leta 2009 se je po več kot enoletni odsotnosti s tekmovališč lani v Daeguju vrnil in na SP v Južni Koreji osvojil bronasto medaljo. V kvalifikacijah je sicer že kazalo, da bo trikratni najboljši slovenski športnik (2007, 2008 in 2009) Južno Korejo zapustil po kvalifikacijah, prvič na velikih tekmah po letu 2002. Z desetim izidom se je komaj pretihotapil v finale, kjer je zablestel in osvojil zanj tedaj pozlačen bron. Tedaj je pravo zlato napovedal v Londonu.

V letošnji sezoni pa se mu je podrlo praktično vse, kar je načrtoval. Ne le, da v slabi formi ni tvegal nastopa na evropskem prvenstvu v Helsinkih, pred kvalifikacijami je letos tekmoval le dvakrat. V Slovenski Bistrici je 6. maja zasedel šele tretje mesto s skromnih 73,60 metra in kladivo med drugim vrgel dvakrat v mrežo. Nato je 77,35 m vrgel 14. junija v Velenju ter v London prišel šele kot 25. po letošnjih izidih med nastopajočimi. Ko mu vendar drugi ciklus treninga ni uspel, se je razšel s trenerjem Marjanom Ogorevcem, ki je Vladimirja Keva nasledil po berlinskem zlatu. Ob pomoči asistenta Primoža Četrtiča – ta se je njegovi ekipi brez pravega vpogleda v tehnične skrivnosti meta kladiva kot strokovnjak za kondicijsko vadbo pridružil šele na začetku sezone – se je nato na OI pripravljal v češkem olimpijskem centru v Nymburku.