Svet

Na Norveškem bodo izrekli sodbo Breiviku

STA
24. 8. 2012, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Norveškem bodo danes izrekli z napetostjo pričakovano sodbo desničarskemu teroristu Andersu Behringu Breiviku.

Breivik je v napadih v Oslu in na otoku Utoya 22. julija lani ubil 77 ljudi. Glavno vprašanje pri sodbi je, ali bodo sodniki Breivika spoznali za prištevnega in ga poslali v zapor ali bodo zanj odredili psihiatrično oskrbo.

Najodmevnejši sodni proces v zgodovini države se je na Norveškem po desetih tednih sklenil 22. junija. Breivik je na sojenju svoja dejanja priznal, a predlagal oprostilno sodbo, saj da so bili njegovi napadi nujni v boju proti multikulturalizmu in "muslimanski invaziji" na Evropo.

O njegovi krivdi ni tako nobenega dvoma, tako da je bilo tudi zaradi razhajanj psihiatrične stroke v ospredju ves čas vprašanje njegovega duševnega zdravja. In o tem bo danes v prvi vrsti odločalo pet sodnikov. Sodniki bodo danes najprej odločili o Breivikovi prištevnosti, nato pa mu bodo določili kazen.

Če bodo Breivika spoznali za prištevnega, mu grozi 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, ki pa jo je mogoče podaljševati. Če bodo razsodili, da Breivik v času napadov ni bil prišteven, ga čaka oskrba v psihiatrični ustanovi, najverjetneje do konca življenja.