napoved

Konec poletja: za septembrskim vročinskim valom prihaja arktični mraz

B.K.
20. 9. 2018, 09.18
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 09.21
Deli članek:

V soboto se bo pooblačilo in ohladilo. Poletnega vremena bo konec.

Profimedia
Prihaja izrazita ohladitev.

Medtem, ko bo danes povečini sončno, z najvišjimi dnevnimi temperaturami tudi do 28 stopinj Celzija, jutri pa še celo kakšno stopinjo več, bo ob koncu tedna septembrski vročinski val prekinil dotok hladnega zraka iz arktike.

Vremenski vzorci nad staro celino so v zadnjih dneh postali zelo dinamični - nihajo namreč med hladnejšim atlantskim vplivom in grebenom toplejšega zraka iz vzhoda. Slovenija je zato v preteklih tednih uživala relativno tople, poletne temeprature, poroča portal Severe Weather

Martin Rotovnik
Ohladilo se bo.

Pozne poletne temperature, ki smo jih uživali v tem mesecu pa se bližajo koncu. Evropsko ozračje se bo namreč ohladilo v dveh udarcih hladnega vremena. Prvi, šibkejši val hladnega vremena bo kontinent prešel že konec tega tedna, v ponedeljek in torek pa bo Evropo zajel intenzivni arktični val, zelo hladna zračna masa pa se bo premaknila vse do južnega Sredozemlja in severne Afrike.

Trenutni vremenski vzorci se bodo začeli spreminjati v petek, ko bo hladna zračna masa iz zahoda zajela območja zahodne Evrope, topla zračna masa iz vzhoda pa bo potovala proti Skandinaviji.

wxcharts.eu
Vremenska prognoza za petek 21. 9. 2018.

wxcharts.eu
Vremenska prognoza za nedeljo 23. 9. 2018.

Tekom naslednjega tedna bo hladna fronta vedno bolj potiskala proti srednji in južni Evropi, v drugi polovici pa bo s sabo prinesla zelo hladne temperature, ki lahko ob jutrih padejo tudi pod ledišče.

wxcharts.eu
Vremenska prognoza za torek 25. 9. 2018.

wxcharts.eu
Vremenska prognoza za četrtek 27. 9. 2018.