po zmagi na strankarskih volitvah

Abe še tri leta japonski premier

J.P./STA
20. 9. 2018, 09.08
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 09.10
Deli članek:

Japonski premier Shinzo Abe je bil danes znova izvoljen za predsednika svoje Liberalne demokratske stranke, s čimer si je zagotovil še tri leta na čelu japonske vlade.

Profimedia
Abe se bo verjetno lotil reforme japonske pacifistične ustave, ki jo je država po pritiskih Američanov sprejela leta 1947.

Na strankarskih volitvah je 63-letni konservativni politik z osvojenimi 553 glasovi premagal nekdanjega obrambnega ministra Shigeruja Ishibo, ki je prejel 254 glasov.

Ponovna izvolitev na čelo stranke pomeni, da bo še tri leta vodil japonsko vlado. S tem bi lahko postal premier z najdaljšim stažem. Trenutno je to Taro Katsura, ki je japonsko vlado vodil med letoma 1901 in 1913.

Lahko bi postal japonski premier z najdaljšim stažem, izpolnil pa bi lahko tudi svojo željo po reformi ustave.

Sprememba ustave

Abe se bo verjetno lotil reforme japonske pacifistične ustave, ki jo je država po pritiskih Američanov sprejela leta 1947. Glede na ustavo mora Japonska zavračati vojno in učinkovito omejiti svoje vojaške in samoobrambne zmožnosti.

Spremembe bi lahko v tej pacifistični državi naletele na neodobravanje, jezo pa bi sprožile tudi na Korejskem polotoku in Kitajskem. Tudi če bo Abeju spremembe uspelo spraviti skozi parlament, bodo morali o tem odločati še na referendumu.

Abe se bo že konec tedna odpravil v New York, kjer se bo udeležil splošnega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov in se srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Pričakovati je, da bosta tesna diplomatska zaveznika razpravljala o danes končanem vrhu predsednikov Severne Koreje Kim Jong-una in Južne Koreje Moon Jae-ina, na katerem se je Kim znova zavezal k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Trump in Abe pa se bosta morala soočiti tudi z naraščajočim trgovinskim sporom med državama, saj ameriški predsednik Japonsko obravnava kot enega od "nepravičnih" trgovinskih partnerjev ZDA.