Satelitske slike

FOTO: Posledice uničenja: Izrael je moral spregovoriti prej kot sicer

J.P.
20. 9. 2018, 09.39
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 09.56
Deli članek:

Satelitski posnetki razkrivajo uničenje, ki so ga za seboj pustile Izraelske obrambne sile. Izraelu tako ni preostalo drugega, kot da prizna, da je sodeloval v napadu.

Profimedia
Izraelski lovci so se "skrili" za rusko izvidniško letalo.

V sredo je izraelsko podjetje ImageSat, ki se ukvarja s satelitskimi posnetki, objavilo tri fotografije "skladišča streliva" v severovzhodni sirski provinci Latakija – pred in po ponedeljkovem nočnem napadu. Iz treh fotografij je razvidno, da je bila stavba v zračnem napadu popolnoma uničena.

Letalo sestrelili zavezniki

Izrael običajno ne priznava zračnih napadov v Siriji, vsaj dokler ne preteče dovolj časa. V torek pa so Izraelske obrambne sile naredile izjemo, potem ko je rusko obrambno ministrstvo razkrilo, da so v ponedeljkovem napadu sodelovali tudi izraelski lovci F-16, ko je z radarjev izginilo rusko izvidniško letalo IL-20. Kot smo poročali, se je napaka po navedbah ruskega obrambnega ministrstva zgodila, ker so se izraelski lovci skrivali za ruskim izvidnikom, zato za smrt 15 ruskih vojakov krivijo "neodgovorna in sovražna" dejanja Izraela. Rusko letalo so namreč sklatile sirske sile, ruski zavezniki.

Izraelska vojska je po incidentu v izjavi za javnost izrazila "žalost ob smrti posadke ruskega letala, ki ga je ponoči sestrelila sirska protizračna obramba". V izjavi so prav tako odgovornost za sestrelitev pripisali sirski vojski ter Iranu šiitski milici Hezbollah. Izraelske sile so namreč ponoči izvajale operacije za uničenje opreme za izdelavo orožja, ki naj bi bil namenjen iranskim silam v Siriji in pripadnikom Hezbollaha, so še zapisali.

Provokacija?

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je po dogodku nemudoma poklical ruskega predsednika Vladimirja Putina, mu izrazil sožalje in ponudil, da mu pošlje poveljnika letalskih sil, da mu preda poročilo. Generalmajor Amikam Norkin bo tako danes Putinu pojasnil vse, kar izraelska vojska ni hotela povedati vnaprej. Delegacija naj bi se oprala krivde in predstavila dodatne dokaze, da je tovarna z orožjem zalagala Hezbollah in da se skušajo v Siriji zarediti iranske sile. In čeprav je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenka dejal, da si Rusija pridržuje pravico do "ustreznega odziva", pa je Putin dejan, da gre najverjetneje za nesrečen splet okoliščin in ne za provokacijo.