Pomaga jim

Voznik avtobusa v Ljubljani: "Ne morem gledati otrok v stiski"

P.K.
20. 9. 2018, 06.55
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 18.29
Deli članek:

Amir Abdaković je s svojimi humanitarnimi potezami navdušil Slovence. Več sto otrokom je že omogočil izlet na morje. Kaj je poklicnega voznika navdahnilo, da se je tako družbeno angažiral?

P.K.
Amir Abdaković je s svojo dobrodelnostjo otoplil srca Slovencev.

Amir Abdaković, ki ga lahko srečate kot voznika avtobusa na eni od linij mestnega potniškega prometa v prestolnici, nam pove, da se ne mara pretirano izpostavljati, a da če ga ljudje, tudi naši bralci, želijo spoznati, predvsem pa podpreti v njegovih prizadevanjih, nima nič proti temu, da se z njim pogovorimo tudi mi.

»Nič posebnega nisem. Jaz samo ne morem trpeti tega, da so otroci v stiski, zato njim in njihovim družinam pač pomagam,« nam najprej pojasni svojo dobrodelno naravnanost. V zadnjih letih je pomagal že precejkrat. Veliko tudi na območju Bosne in Hercegovine, s katero se počuti neločljivo povezanega, saj od tam izvira, tudi del njegovih prednikov tam še živi.

Sprva so bili zadržani

Z Emilom Huskićem, Damirjem Ahmetovićem, Medino Okić, Mirzetom Gerzićem in Danielom Hodžićem so združeni v nekakšno neformalno povezavo, ki poskuša s pomočjo zbranih prostovoljnih donacij pomagati v različnih stiskah. Povezali so se z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in skupaj z njo v zadnjih dveh letih za en dan na morje odpeljali več sto otrok.

»Na družbenem omrežju smo napisali, da zbiramo prispevke za otroke, da bi jim omogočili vsaj en dan na morju, potem pa se je zadeva kar odvila. S prijatelji, brez katerih dobrodelne akcije ne bi bile to, kar so, smo bili pozitivno presenečeni, ker so ljudje tako voljni pomagati. Sicer so sprva malo zadržani, saj se bojijo, ker nas ne poznajo, da gre za kak nateg, vendar potem, ko vidijo, da gre denar v prave roke, radi finančno pomagajo,« pozitivno presenečen nad dobrosrčnostjo Slovencev pripoveduje Abdaković.

osebni arhiv
Veselje mladi, ki so preživeli dan ob morju je bilo nepopisno.

Zdaj še koncert

Prejšnji mesec je zaradi dobrodelnih Ljubljančanov za en dan na slovensko Obalo odpotovalo 200 otrok. »Zbrali smo dovolj denarja, da pokrijemo stroške, ki nastanejo zaradi hrane, pijače, zavarovanja, plačila spremljevalcev otrok … Ljubljanski potniški promet, pri katerem sem zaposlen, pa je podaril še brezplačen prevoz,« pravi Abdaković, ki s svojo humanitarno ekipo ne bo počival. Še letos bi radi organizirali dobrodelni koncert s hiphop zvezdami. »Trenutno iščemo prostor za izvedbo dogodka.«